От х:

Днес в x:

Българският домат удари 4 лв., продават го със сертификат

Българският розов домат удари 4 лв., но е придружен от сертификат за произход

Българският оранжериен розов домат стигна цена от 4 лева на хасковския зеленчуков пазар. На щанда на търговката Веселина Ванчева обаче той е придружен със сертификат за произход. “Много често пишат “български” на турските зеленчуци, затова реших да взема сертификат за произход. Вкусът на българския домат е съвсем различен от турския”, обяснява Ванчева. Цената му е 3.80 и 4 лв. за кило, според размера.

Освен доматите и пресните картофи, почти всичко на щанда й е внос – зелето е македонско, патладжаните и лукът – турски, ябълките от Италия, картофите от Франция.

Ряпата е българска, но сезонът вече й е отминал и не се търси, а цената е паднала на 50 стотинки. “Вечер като си тръгвам, оставям касетката с ряпа неприбрана. Сутринта си я намирам непипната”, обяснява Ванчева.

Цената на марулята, стигнала до 2 лева в дните след Великден, тръгва надолу. Днес на пазара салата може да се намери между лев и лев и половина.

“Няма на борсите, затова цената е висока. Но и скъпа, пак я няма”, обяснават търговци. “Този година се случи лоша, много дъждовна. Много оранжерии бяха наводнени. Най-много пострадаха производителите на разсад. На някои са им останали едва десетина процента от коренчетата. Като цяло тази година цените са по-високи, но това не зависи от търговците на хасковския пазар. Зависи от производителите и от търговците на едро по борсите. Освен това затегнаха контрола по границите и това също се отрази на цената”, допълват продавачите.

Тодор Кръшков

От 2 лв. в дните след Великден, марулята тръгна надолу

Пресният български кортоф държи цена от 3.50 лв., френският му пораснал събрат е 1 - 1.20 лв
Пренебрегнатата ряпа е 0.50 лв, но не я щат дори без пари

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

  • 1
    Po
    pol26
    23 -1
    15:32, 20 апр 2015
    Наистина, къде са проверяващите да видят за каква площ се плаща наема и каква се ползува.и като се правят проверките да не ги предупреждават предварително от риокоз и нап.
  • 2
    Bl
    bli...bli
    1 0
    15:41, 20 апр 2015
    Taz antonovata mutresa predi beshe na parkiga pred aida sega krastavici i domati li prodava. Ei mnogo i a zakasaha mutrite v haskovo, shom zapo4naha mutresite sertifikati da razmahvat po pazara, te svirkite 2lv. Krastavicite i domatite 4lv.
  • 3
    No
    NoAnony
    10 -3
    16:10, 20 апр 2015
    Качеството си струва парите. Това е факт. Лошото е че не всеки може да отдели 4лв за домати и щеш не щеш гледаш по-евтинкото. Нека и 5лв да са доматите, но хората да имат пари да си ги купят.
  • 4
    Bl
    bli...bli
    13 -3
    16:16, 20 апр 2015
    Zelen4ukoproizvoditelite ne gi oshetiavat kupuva4ite. A prekupva4ite kato prodava4kata gore, samo ne me ubejdavaite .4e e proizvoditel, prekaleno mnogo e rusa ...
  • 5
    Ни
    Никодимчо
    18 -4
    16:24, 20 апр 2015
    Изобщо не са по-вкусни от вносните, от същите хибридни сортове са. Даже и по-лоши са от червените - кухи, безвкусни и дървени. Това, че са български, хич не ме грее, не ги взимам да разговарям с тях.
Последни новини