От х:

Днес в x:

Манастир в Света гора пази най-големия къс от Кръста

Император Константин го вади от Голгота, твори чудеса по цял свят

Най-голямата в света частица от Кръста Господен се пази в светогорския манастир "Ксиропотам". Тя е дълга 0,31 см, широка е 0,16 см и е дебела 0,25 см. Тази част от Честния животворящ кръст има следи от гвоздеите, с които бил разпнат Исус Христос. Затова манастирът празнува своя храмов празник в деня на Свещения Кръст. В долната част на реликвата има прорез, който е закрит с червен елмаз, и 12 други скъпоценни камъни.
"Смята се, че това е най-голямата частица в целия свят. От манастира я изнасят единствено по молба на поклонници", разказва атонски монах, пожелал анонимност.
За пръв път светинята е била изнесена от Света гора в Петрокераса по молба на местните жители през 1768 г. Донасянето й в гръцкото село

спряло смъртоносна епидемия

Оттогава частицата от Кръста ежегодно пътува от манастира "Ксиропотам" до селището за поклонение от миряните за празника Вход Господен. В други дни светинята не напуска Света Гора.

Според преданието частицата от Кръста е подарена от цар Роман на преподобни Павел, който е построил "Ксиропотам", намиращ се на два часа път от светогорската столица Карея. Според друго предание, светата обител е била основана от императрица Пулхерия, по-малка сестра на Теодосий и съпруга на император Маркиан, с името "манастир Химару". Неизвестно е, кога е бил преименуван на "Ксиропотам". Царица Пулхерия предала на манастира много дарове, сред които и частица от Честния Кръст на Спасителя, мощите на 40-ма великомъченици.

"В Зографския манастир също има частици от Честния кръст, но те са по-малки. Когато правим водосвет потапяме кръст, в който има вложена частица от него. В почти всички манастира на Света гора има частици, които се пазят като голяма светиня и се използват при Богослужение, най-вече при богоявленския водосвет", споделя монах от българския манастир в Света гора.

Част от светинята има и в Кръстова гора в Родопите. Там, според преданието, е имало древен манастир, в който се е съхранявала частица от Кръста Господен. По време на османското нашествие той е разрушен, а реликвата - скрита. През 30-те в местността Кръстова гора е издигнат метален кръст от цар Борис III и подполковник Величков в знак на благодарност за това, че

младата княгиня Евдокия била излекувана

след като преспала на върха. И до днес той се почита от вярващите.
Частиците от светинята са разпръснати из цяла Европа, твърдят познавачи на религиозната история. Кръстът, на който бил разпнат Христос, бил изваден от пръстта на хълма Голгота по времето на император Константин. Това станало по настояване на майка му Елена, а изтлелите отломки били отнесени в Константинопол и съхранявани грижливо до времето на кръстоносните походи. Счита се, че една от целите им била именно "лов" на много раннохристиянски реликви, които били отнесени в Западна Европа. Истинността на тези реликви векове наред се подлага на съмнение, но в момента битува позицията - да вярваш или не в автентичността на частиците от Кръста е въпрос на личен избор и усещане.

Източник: http://www.standartnews.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини