От х:

Днес в x:

Фермери блокират границата заради спирането на дезинфекцията

Животновъди от региона възнамеряват да блокират утре международния път за Турция заради очакваното спиране на дезинфекцията на ГКПП Капитан Андреево. В нарочна декларация до президента, Народното събрание, премиера и министъра на земеделието, както и до медиите, фермерите изразяват безпокойството си от спирането на задължителната дезинфекция.

Според стопаните има голяма опасност от зараза и унищожаване на огромен брой животни.

Блокирането на Е-80 е насрочено за 11 часа в района на Свиленград.

Ето пълния текст на декларацията:

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

От Асоциацията на животновъдите в България

 

Уважаеми дами и господа,

Във връзка със спирането на задължителната дезинфекция на границата с Турция, Ви уведомяваме, че заплахата от нахлуване на заразни болести в страната ни е РЕАЛНА. Само преди година хиляди случаи на син език в България доведоха до унищожаването на огромен брой животни и до фалит на стотици животновъди, особено в Южна България и най-вече в областите Хасково, Бургас, Ямбол, Кърджали. Сега, със спирането на дезинфекцията на граничните пунктове с Турция, предстои нова вълна от зарази. Въпреки, че официалната турска позиция е, че в страната им няма огнища на шап, в турските медии се твърди, че съществуват поне 1000 огнища на шап в Турция, както и завишена заболеваемост от шарка по овцете и козите. Те не са в европейската част на Турция, а в районите на Сивас, Диарбекир, Бандарма. Огнища на шап има в Иран, Ирак , Сирия. Точно от тази част на Азия тези болести навлизат и на теритоията на Европа и то през българските гранични пунктове с Турция. Ето затова и същата дезинфекционна мярка е въведена и не е отменена в Гърция на границиите й с Турция. Тогава логичният въпрос е : Защо се отменя у нас ?! Чии интереси защитава българското земеделско министерство, отменяйки тази предпазна мярка?!

Обръщаме се с молба към Министъра на земеделието и към всички управляващи и отговорни институции в България с молба да преразгледате позицията си за спирането на дезинфекцията по границата. Независимо какви са икономическите интереси на турската страна, относно такса-дезинфекция, ние смятаме, че българският интерес Ви задължава да опазите родното животновъдство от унищожение. В противен случаи ще обречете на фалит стотици животновъди от Южна България и по-лошо: ще допуснете на територията на нашата страна да се разпространят опасни и за животните и за хората зарази като син език, шап, шарка. Напомняме Ви, че пролетта е сезонът за ваксинация срещу син език, а вместо това, Вие „отваряте“ границата за свободното навлизане на заразите в България. И вместо в навечерието на Великден и Герьовден от сектора да сме готови за работа , ние сме готови на протести!

От Асоциацията на животновъдите Ви призоваваме за диалог и за разумна защита на българските производители на месо и мляко!

Готови сме на всякакви действия, за да защитим поминъка и семействата си! В четвъртък , 9 април, 11 ч. ще блокираме международния път за Турция в района на Свиленград, за да изразим нашата позиция и нашето несъгласие с поредното решение, което е в ущърб на интересите на животновъдите в България.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ов
    ОВЧАР
    11 -4
    18:20, 8 апр 2015
    Ще ни унищожите бе, идиоти. Горите изсякохте и ги изнесохте, язовирите и напояването разсипахте. Сега и животните да ликвидирате,. Кви сте вий бе, българи ли сте, турци ли сте, евреи ли. Държавата ни искате да закрийте ли бе, продажници мръсни.
Последни новини