От х:

Днес в x:

9 °C

Разрушиха канал, за да не прелее незаконният язовир Тракиец

Кметът на Тракиец показва пропастта, някога канал от язовира към Олу дере

Законът е най-безсмисленото нещо в България.

Най-големият язовир в областта - “Тракиец” е незаконен. Съоръжението няма и никога не е имало акт 16 – разрешение за въвеждане в експлотатация. Половин век, от построяването му през 1967 година досега, язовирът се експлоатира незаконно.

При строителството му е повреден основният изпускател, чийто дебит е около 30-35 кубика в секунда. Всъщност половин век на “Тракиец” работи само допълнителния, предвиден за напояване, чийто капацитет обаче е само 3-4 кубика.

Заради изкривения основен шлюз, който останал затворен завинаги при строителството, за 50 години никой специалист не си е сложил главата в торбата да подпише акт 16. И така до днес.

В същото време Строителният контрол събаря безкомпромисно покрива над главата на сиромаси, чиято къща по някаква причина се е оказала без документи. Събарят се пристройки, вили, огради, гаражи, дори тоалетни в двора и остъклени тераси.

“Спазваме закона!”, повтаря ДНСК и праща багерите срещу обикновените хорица. В същото време държавата лицемерно си затваря очите за един огромен незаконно експлоатиран обект – язовир “Тракиец”

Но това е само едната страна на въпроса.

Миналата седмица при областния управител имаше спешна среща, защото нивото на язовира достигна рекорд – 105 милиона кубика, при капацитет 114 млн. При прогнозата на още дъжд тази седмица, а и дългосрочно – дъждовна пролет и лято, ситуацията изглежда критична. Според специалистите твърде е възможно водата да започне да прелива през преливника. Шефът на пожарната комисар Николай Вълчев успокоява, че в това няма нищо драматично – преливникът е затова, да прелива.

Според жителите на Тракиец обаче има място за тревога. Капацитетът на преливника е 200 кубика в секунда. Но ако в същото време се изсипе проливен дъжд, което не е чудо невиждано през последните месеци, и пороят продължи няколко часа, ситуацията може да излезе извън контрол. А хората под стената са оставени на милостта на природата.

Този апокалиптичен сценарий не е невъзможен, опасяват се местните.

И обясняват защо.

Работата е там, че към момента освен от малкия изпускател – 3-4 кубика в секунда, и последната възможност – преливника, няма друг начин да се източва водата от язовира.

А е имало. Но благодарение на безхаберието през годините тази възможност вече е невалидна.

Вдясно от стената тръгва канал, който пресича пътя Конуш – Тракиец, и се влива в Олу дере. От десетина години занемареният канал подкопава брегове и към днешна дата е образувал истинска пропаст. Въпреки много сигнали “Напоителни системи” са го оставили да се превърне в опасно свлачище, оградено с предупредителни ленти, сигнализират местните хора. От бетонното легло на канала са останали само отломъци, а срутището го е превърнало в истинска пропаст.

Не така мислят в “Напоителни системи” - Хасково. “Ако не бяхме пуснали вода по този канал, язовир “Тракиец” гарантирано щеше да прелее”, твърди главният инженер Георги Пеев. “Знаехме какво ще се случи, но нямахме друг избор, затова поехме този риск. На практика този канал вече става неизползваем”, признава Пеев.

Според него описаната апокалиптична ситуация с преливника е малко вероятна. “През преливника може да изтичат 200 кубика вода в секунда. Това е огромен дебит. Но ако се случи, наистина ще имаме бедствена ситуация със селата надолу по течението”, признава той.

Собственик на “Тракиец” е министерството на земеделието. “В министерството знаят каква е ситуацията с язовира, включително липсата на акт 16”, обяснява директорът на хасковския клон на “Напоителни системи” Георги Латев. По думите му ремонтът на основния изпускател и узаконяване на съоръжението е тежка задача и изисква сложно техническо решение.

Сякаш става дума за тунел под Ламанша.

Според “Напоителни системи”, които стопанисват съоръжението, влияние върху нивото на язовира оказват и драстично намалелите обработваеми площи. “Някога, през 70-те и 80-те водата не стигаше и хората идваха да се карат с нас. Сега нивите, които се напояват с вода от “Тракиец”, са не повече от 10-15 хиляди декара”, обяснява Георги Пеев.

Кметът на село Тракиец Красимир Бойчев е засипал всички възможни институции със сигнали за язовира. Отвсякъде му отговаряли, че положението е под контрол.

Ако и този контрол е като Строителния...

Тодор Кръшков

От бетонното корито на канала са останали само отломъци
Свлачището изяжда съседните ливади
Така изглежда каналът между шлюза и свлачището
Дюкерът в дъното пуска вода към Сивата вода, шлюзът вдясно - към Олу дере

Така изглежда каналът по-надолу към пътя Конуш-Тракиец
Това е самият път. Проводимостта под моста е почти нулева заради наносите
Това е преливникът на язовир "Тракиец". Снимката е от декември 2014-а, сега коритото е почистено от дървета и храсти
Така изглеждаше Тракиец през декември, когато в него имаше 92 млн. кубика вода. Днес са над 105 млн.

Достъпът до разрушения канал е почти невъзможен - дори култовата УАЗ-ка затъна, трябваше да я дърпат с трактор

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини