От х:

Днес в x:

Мрачната музика подсилва усещането за горчиво, веселата - за сладко

Учени от Оксфордския университет разкриха, че песните на "Бийтълс" значително подобряват вкуса на пържената риба с картофки, а ариите на Павароти - на шоколадовия мус и на кафето,пише в. "Обзървър". Високите ноти в музикалната пиеса подчертават киселото, докато сладостта се изостря от богатата и жизнерадостна звучност.

Песните на американската джаз певица Били Холидей са прекрасно допълнение към пудинга от тиква. "Дигиталните подправки" могат да помогнат на гурметата да се насладят по-пълноценно с близо 15 на сто на сервираните им вина.

"Несун дорма" на Павароти е чудесно допълнение към тъмните мусове, докато високите тонове на пианото в хита на Били Холидей "Autumn In New York" спомагат по-добре да усетим букета на пудинга от тиква.

За феновете на виното от бранда Шато Марго най-доброто "дигитгално мезе" е слушането на компактдиск със Струнен квартет щ1 на Чайковски, докато Квартетът за флейта в ре мажор на Моцарт е най-пригоден за бранда Пюили Фюме.

Според автора на изследването Чарлз Спенс с нашите уши подсъзнателно са свързани с вкусовите ни рецептори. "Музиката не може да създава мирисови и вкусови усещания, но може да ги подсили. По време на експериментите установихме, че по-мрачната музика подсилва усещането за горчиво, а жизнерадостната - за сладко", изтъква специалистът.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини