От х:

Днес в x:

1 °C

Какво ще се случи, ако спрем да ядем захар за една седмица

Заедно със солта, захарта е нарочена за един от най-големите врагове на нашето здраве. Което и от двете да наричаме "бялата смърт", вероятно няма да сбъркаме. Според лекарите, тя може да бъде дори по-вредна от мазнините. А ефектът й далеч не се ограничава до трупането на килограми и възможността да развием зависимост.

Ето какво ще се случи с тялото ни, ако се откажем от захарта за седмица. Разбира се, не говорим само за чистата й форма, а и за всички продукти, които я съдържат. Те могат да бъдат изненадващо много, дори да не са със сладък вкус.

Преодоляване на зависимост

Захарта може буквално да бъде пристрастяваща, и то дори повече от кокаина. И колкото повече ядем, толкова повече ни се яде. Но ако издържим седем дни без сладко, шансът след това да прекаляваме с него е много по-малък. 

По-свеж дъх

Консумацията на захар не само предизвиква кариеси, но създава в устната кухина благоприятна среда за развитието на всевъзможни бактерии. Някои от тях предизвикват проблеми с венците, а други - лош дъх.

Мозък

Според различни изследвания, захарта възпрепятства мозъчни функции като учене и запомняне. А ако намалим нейното количество или спрем съвсем да я консумираме, ще можем да използваме много по-голям мозъчен капацитет. По-малко захар значи повече знание.

Алцхаймер

Колкото по-малко захар консумираме, толкова по-малък е шансът да развием Алцхаймер. И това отново е свързано с възпрепятстване на мозъчната дейност. 

Кожа

Тя ще изглежда по-младежка, ако забравим за захарта. Ще забравим и за пъпките, които често се появяват именно заради консумацията на много сладко. Захарта предизвиква възпаления, а именно това представлява акнето, пише Bright Side.

Сърце

То със сигурност ще ни е благодарно, ако се откажем от сладкото. По този начин ще намалим значително и риска от инфаркт. Състоянието на сърдечно-съдовата система също ще се подобри, нивата на инсулина и кръвното налягане ще се понижат.

Холестерол

Много захар е равно на много лош холестерол. И това е още една причина да се откажем от нея, защото натрупаната плака по стените на кръвоносните съдове може да доведе до застрашаващи живота състояния.

Настроение

Отказването на захарта със сигурност ще ни направи доста по-раздразнителни. Но ако успеем да устоим на изкушенията за известен период, след това ще се чувстваме много по-добре. Хората, които ядат малко или въобще не ядат захар, много по-рядко са диагностицирани с депресия.

Сън

Високата консумация на захар обърква нивата на енергия. На пръв поглед, тя ни дава енергия, но фалшива. Първоначално след отказването ще се чувстваме отпаднали, но след това ще сме по-жизнени от всякога, а през нощта ще си отпочиваме наистина добре.

Диабет

По-малко захар - по-малък риск от диабет. Когато приемаме прекалено много глюкоза, се развива висока инсулинова резистентност. Това води до преддиабетно състояние, а ако не променим начина си на хранене - и до диабет.

Рак

Захарта подхранва раковите клетки, но и повишава риска от появата на онкологични заболявания, защото създава благоприятна за тях среда. Най-често ракът на панкреаса се свързва пряко с голямото количество консумирана захар.

Зрение

Захарта влияе отрицателно и на него, намалявайки притока на кръв към очите. 

Килограми

Тук е ясно - по-малко сладко - по-малко килограми. И резултатите ще дойдат бързо, ако се откажем напълно от захарта, с която имаме навика да преяждаме.

Когато панкреасът произвежда повече инсулин - в отговор на приетото количество захар, останалите хормони, които контролират метаболизма и апетита, нямат възможност да функционират правилно. Така килограмите се трупат много лесно, а мозъкът ни изпраща фалшиви сигнали, че отново е време да хапнем нещо.

Имунна система

Тя също се влияе пряко от консумацията на захар. И ако ядем по-малко сладко или съвсем забравим за него, ще ни се налага и доста по-рядко да посещаваме лекаря си. Причината за това е, че захарта понижава ефективността на белите кръвни клетки, които ни предпазват от бактерии и вируси.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини