От х:

Днес в x:

Сензация: Футболист на Хасково стана №1 по математика

Любен/вляво/ и Светльо - най-добрите математици сред футболистите и най-добрите футболисти сред математиците 

Малък футболист на Хасково сензационно обори представата за пословичната ученост на ритнитопковците и стана №1 в областта по математика. В сложната наука батковците се оправят колкото да си сметнат парите по новия договор, а дали те ще са по заплати или неизплатени отпускиq остават ненаучени подробности /виж „Погнаха ФК Хасково за неизплатени заплати/.

Младата футболна смяна на града обаче реабилитира IQ-то на спорта.
Трениращият с юношеските гарнитури 6-класник Любен Балтаджиев закова невероятен резултат от 140 точки от областния кръг на националното математическо състезание Кенгуру 2015. С това постижение малкият футболист тотално отнася останалите 524 деца, явили се на турнира и които даже не са близо до резултата му. След много търсене организаторите все пак успяха да открият следващите най-добри в класацията - две дечица от ПМГ с едва 115 точки.

Любен също е ученик от ПМГ, където отива миналата година от своето училище ОУ „Климент Охридски“. За съжаление оттогава датира и постепенното му отдалечаване от спорта, понеже зверското учене в пословичната с това гимназия не му оставяло време за тренировки. Затова пък вместо умения в краката Любен развил умения в главата, които го изстрелват сред най-добрите в България. За националния кръг на Кенгуру се класират само онези деца, които комисия от София утвърди на база на резултатите. 140 точки обаче нямат 99 % от участниците, така че мястото му сред най-добрите е гарантирано, предположиха организаторите на областния кръг от хасковския Съюз на математиците. Представи ли се добре и там, момчето заминава за двуседмичен лагер на морето /може и планината/, където освен почивката, ще се докосне до чистата наука в лицето на професори от математическия институт на БАН. На лагера може да е придружен от братчето си Светослав, което записа отлично постижение при третокласниците със своите 75 точки. Освен математическия ген общото между братята е и бурната им страст към футбола. Миналата година те организираха ученически турнир по футбол сред децата на Климент, за да уплътнят времето им по време на лятната ваканция. Нещо, което и през ум не мина на Министерството на спорта и община Хасково.

Любо и Светльо са толкова запалени по „Хасково“, че не пропускат негов домакински мач, където присъстват неизменно с шалчета на любимия отбор. Носят ги в победи и в загуби. Дори и на математически състезания /сн 1/.

Г.Христов

Над 524 деца участваха в математическото състезание
Победителите сред първолаците
Наградени бяха всички до 3-то място

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини