От х:

Днес в x:

7 °C

Сензация: Футболист на Хасково стана №1 по математика

Любен/вляво/ и Светльо - най-добрите математици сред футболистите и най-добрите футболисти сред математиците 

Малък футболист на Хасково сензационно обори представата за пословичната ученост на ритнитопковците и стана №1 в областта по математика. В сложната наука батковците се оправят колкото да си сметнат парите по новия договор, а дали те ще са по заплати или неизплатени отпускиq остават ненаучени подробности /виж „Погнаха ФК Хасково за неизплатени заплати/.

Младата футболна смяна на града обаче реабилитира IQ-то на спорта.
Трениращият с юношеските гарнитури 6-класник Любен Балтаджиев закова невероятен резултат от 140 точки от областния кръг на националното математическо състезание Кенгуру 2015. С това постижение малкият футболист тотално отнася останалите 524 деца, явили се на турнира и които даже не са близо до резултата му. След много търсене организаторите все пак успяха да открият следващите най-добри в класацията - две дечица от ПМГ с едва 115 точки.

Любен също е ученик от ПМГ, където отива миналата година от своето училище ОУ „Климент Охридски“. За съжаление оттогава датира и постепенното му отдалечаване от спорта, понеже зверското учене в пословичната с това гимназия не му оставяло време за тренировки. Затова пък вместо умения в краката Любен развил умения в главата, които го изстрелват сред най-добрите в България. За националния кръг на Кенгуру се класират само онези деца, които комисия от София утвърди на база на резултатите. 140 точки обаче нямат 99 % от участниците, така че мястото му сред най-добрите е гарантирано, предположиха организаторите на областния кръг от хасковския Съюз на математиците. Представи ли се добре и там, момчето заминава за двуседмичен лагер на морето /може и планината/, където освен почивката, ще се докосне до чистата наука в лицето на професори от математическия институт на БАН. На лагера може да е придружен от братчето си Светослав, което записа отлично постижение при третокласниците със своите 75 точки. Освен математическия ген общото между братята е и бурната им страст към футбола. Миналата година те организираха ученически турнир по футбол сред децата на Климент, за да уплътнят времето им по време на лятната ваканция. Нещо, което и през ум не мина на Министерството на спорта и община Хасково.

Любо и Светльо са толкова запалени по „Хасково“, че не пропускат негов домакински мач, където присъстват неизменно с шалчета на любимия отбор. Носят ги в победи и в загуби. Дори и на математически състезания /сн 1/.

Г.Христов

Над 524 деца участваха в математическото състезание
Победителите сред първолаците
Наградени бяха всички до 3-то място

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини