От х:

Днес в x:

Мохамед Емуази - от момче, мечтаещо да е футболист, до Джихадиста Джон

Американски длъжностни лица потвърдиха, че участвалият в редица видео записи на групата „Ислямска държава“ екзекутор е идентифициран като Мохамед Емуази, предаде Си Ен Ен. 

След публикация на вестник „Washington Post” двама чиновници и двама членове на Конгреса на САЩ потвърдиха, че британският джихадист е идентифициран като родения в Кувейт 27-годишен лондончанин Емуази. Смята се, че младият мъж е пътувал до Сирия през 2012 г. и по-късно там се е присъединил към „Ислямска държава“.

Представител на установена в Лондон правозащитна организация в подкрепа на мюсюлманската общност, който е имал контакти с Емуази, заяви, че не може да бъде напълно сигурен, че мъжът от записите е именно той.

Британската служба за сигурност МИ5 и полицията са имали контакт с Мохамед Емуази, поне 10 пъти, преди той да избяга от Великобритания за Сирия, съобщи вестник „The Telegraph”.

Службите са направили неуспешен опит да „вербуват“ Емуази, след като са го засекли за пръв път преди 6 години, когато са смятали, че се опитва да се присъедини към сомалийска терористична група.

Разузнавателните агенции в САЩ и Великобритания са знаели самоличността на мъжа, познат още като Джихадиста Джон, от септември, но са пазили информацията в тайна.

Вестник „Дейли Мейл” разпространи снимка на Мохамед Емуази като малък. Той е израснал в западната част на британската столица в заможно семейство и е завършил Уестминстърския университет със специалност компютърно програмиране. Съседите на близките му разказват пред „Индипендънт”, че семейството е съвсем нормално и е в шок след новината, че Мохамед е изиграл ключова роля в няколко убийства, използвани за глобалната пропаганда на „Ислямска държава”.

Емуази говори английски и арабски. Онези, които го познават, го описват като добре възпитан, добре облечен и наблюдателен. При пристигането си във Великобритания, семейството му се установява в Северен Кенсингтън - област, която е „произвела” забележителен брой джихадисти.

Мохамед за пръв път попада в полезрението на службите след пътуване с двама приятели в Танзания през Германия през 2009 г. Британецът твърди, че бил на сафари. Емуази казал още, че тримата били задържани и заплашвани с побой от служителите по сигурността при пристигането си обратно на Острова. 

Младият мъж се завърнал в Англия през Амстердам, където твърди, че бил разпитван от холандски и британски служители по сигурността, които се опитвали да го вербуват.

Някои данни сочат, че Емуази бил част от мрежа от британски и източно-африкански екстремисти, които помагали на хора да пътуват до Сомалия. 

В последствие младежът се върнал да работи в Кувейт, за да избяга от „хватката” на службите. Това довело до разпадането на годежа с лондонската му годеница. Мохамед се сгодява за втори път по време на престоя си в Кувейт. Той казва, че когато се върнала в Англия, за да посети семейството си, му било забранено да се прибере обратно.

Смята се, че някъде след 2012 г. си сменил името в пореден неуспешен опит да замине за Кувейт. Семейството му научило от полицията, че е заминал за Сирия през 2013 г. В поредица имейли Мохамед пише: Не искам да остана във Великобритания, защото намерих работа в Кувейт, годеница и нов старт в живота си. Кувейт е моят дом”.

Мохамед Емуази е най-голямото от 6 деца. Родителите му идват в Лондон през 1993 г. заради Войната в Персийския залив. Тогава Мохамед е на 6 години. Другото дете в семейството по това време е по-малката му сестра Асма. Към днешната дата младата жена е обещаващ архитект със светло бъдеще.

Между 1996 и 1997 г. семейството живее в жилище с 3 спални, което в момента се продава за около 800 000 паунда. После фамилия Емуази се мести на няколко пъти, винаги в спокойни квартали с добра репутация. 

Приятел на Мохамед разказва пред „Индипендънт”, че момчето обичало футбола и се сприятелявало с всички. Индийци, пакистанци, хора от всякакви религии били в обкръжението на Емуази. От Уестминстърския университет излязоха с изявление, че той е завършил преди 6 г. Допълниха, че са шокирани от новината, че той е Джихадиста Джон, и поднесоха съболезнованията си на близките на жертвите му.

В училищен годишник от времето, когато Мохамед е бил на 10 г., Емуази пише, че любимата му комптютърна игра е "Duke Nukem: Време за убиване", любимата книга - "Как да убиеш чудовище" от популярна детска серия. На въпроса какъв иска да стане като порасне, малкият Мохамед е отговорил: Щ играя във футболен отбор и ще бележа голове”.

Любимият му цвят е синьо, любимото животно - маймуна, а любимият му анимационен филм е „Семейство Симпсън”.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини