От х:

Днес в x:

Старата печатница стана ловно поле за пешеходци

На новото бойно поле в Хасково пешеходци и коли си оспорват пътя

Районът на бившата печатница стана новото ловно поле за пешеходци от страна на хасковските водачи. На кръстовището между бул. „България“ и ул. „Преслав“ само в разстояние на няколко дни станаха два тежки инцидента с ранени, един от които сериозно. И двете произшествия са като под индиго, с изключение на развоя. Колите засичат пресичащите през намиращата се там пешеходна пътека тип зебра. В инцидента от 19-ти март 19-годишният шофьор на БМВ избягал от местопроизшествието, без да се опита да помогне на изпотрошената от него 66-годишна жена. Джигитът бе заловен от полицията 5 дни по-късно. Вчера обаче 36-годишната шофьорка на Тойота, помела 56-годишна при завой наляво, спряла да види състоянието на жертвата си. За нейно щастие жената се разминала само с контузии на ляво коляно и дясна тазобедрена става.

Според закона пешеходците имат неоспоримо предимство само да стъпят на платното, независимо дали там е пешеходна пътека или не. Все пак наличието й е важно, защото не може водачът да пледира, че някой внезапно е изскочил на пътя му. Пред пътека е длъжен да намали. В района на старата печатница има цели три пътеки на площ от една носна кърпичка. Инцидентите обаче никак не са рядкост, но напоследък щетите за пешеходния „дивеч“ са доста по-сериозни.

Кръстовището наистина е сложно и то по вина както на задкормилните устройства, така и на онези с „Ауди А пеш“. И двете групи се движат като в съня си. Струящите по бул. „България“ и „Преслав“ коли нагло отнемат предимството на пресичащите, дори на собствените им пешеходни пътеки. Само за 5 минути поне в три критични ситуации на зебрата се озоваха коли и пешеходци, видя Haskovo.net. Разминаванията станаха на косъм. И понеже мигачът е враг на шофьора /особено хасковския/, идващите по „Преслав“ откъм съда до последно не даваха индикации накъде ще продължават - напред към паркинга или наляво по булеварда. Така тръгналите да пресичат неочаквано се озоваваха пред завиващата без сигнализация кола. Която, ако бърза да изправи, вече няма шанс да спре и опази пешеходците.

Те пък, да не останат по-назад, правеха всичко възможно да изострят ситуацията.
Точно когато стъпваха на платното, решаваха колко е важно да си проведат телефонния разговор, един юнак си цъкаше игричка на джиесема, а друг пресичаше със слушалки в ушите, за да не чува звуковата сигнализация. Ако не бяха така заети, намираха за необходимо да изследват особеностите на асфалта под краката си, презрително неудостоявайки приближаващите коли дори с поглед. И така е не само там. Случайно наблюдение на „зебрата“ до моста за ТК 21 век показа, че хасковлията има талант да усложни и най-безопасната ситуация. От 5 стъпили на пътеката пешеходки, 4 избраха да я напуснат почти веднага и тръгнаха на любимото хасковско аркаръ /диагонал/. Едната само дето не забърса броня на известните с безопасното си шофиране таксита. Въпреки не съвсем изсъхналия асфалт жълтата кола все пак успя да спре.

Ако и шофьорите бяха на принципа, че спасяването на давещите се е проблем на самите давещи си, то отстрелът на хасковските пешеходци щеше да вземе характеристиката на война от Близкия изток.

Г. Христов

Новата пешеходна мода-колите не се гледат и се говори по телефона
Пешеходка обърна гръб на приближаваща кола, завиващата черна пък загърби мигачите
Пешеходен хаос навсякъде
А зебрите са за да бъдат напускани
4 от 5-те пешеходки избраха да цепят по диагонал
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини