От х:

Днес в x:

Бизнесът спонсорира някогашния футбол, за сегашния няма

На откриването на плочата се събраха повече хора от последния мач на "Хасково"

Хасковски бизнесмени отделиха пари да се изработи и постави паметна плоча в чест на съветския вратар Лев Яшин в областния град. Тя цъфна до един от двата фен-клуба на Гунди в града, като обяснението за връзката бе, че двамата футболисти били „приятели“. Извън задължителното „приятелство“ между българския и съветски футбол по онова време, няма друго доказателство за специални взаимоотношения между Аспарухов и Яшин, освен че Гунди бе поканен на бенефиса му, където не отиде.

Въпреки това в паметната плоча има някаква логика, понеже Яшин е единствената Златна топка, дошла да играе на Ямача срещу отбора на Хасково. Това се случва през 1963-та година и е запомнено десетилетия от близо 20 000 хасковлии, присъствали на стадиона. Част от живата история на града в лицето на Димитър Димитров и негови приятели успели да издействат известно количество пари от хасковския бизнес и с тях да заръчат изработката на луксозна паметна плоча с подходящи надписи и снимка, която при това ще стои на едно от ключовите кръстовища по бул. Съединение. Там, където е фен-клубът, също спонсориран от бизнесмени. Хасковските паралии помогали с удоволствие и не се пазарели нито за парите нито за идеята, похвали ги инициатора Димитър Димитров.

Нито пазарлъци, нито увещания обаче провокират местните пачкаджии да развържат кесията и да стимулират сегашния футбол въпреки отчаяната му и широко известна нужда от пари. При това не става дума за генерално спонсорство, а дори за дребни подпомагания, като например плащане/еднократно/ на премии при победи над по-силни съперници, индивидуално поощрение на голмайстори, стипендия на някой местен талант или подпомагане на юношеския отбор, който дори няма къде да тренира, но е в първата половина на А група за дублиращите отбори. Това са само част от начините срещани в други градове, в които по-патриотичен бизнес стимулира своите спортни герои. Наистина, ФК“ Хасково“в момента е подпомаган от хасковски фирмаджии, но първо, издръжката на един клуб в А група не е по силите на 1 човек, освен ако не се казва Домусчиев, Ганчев или Гигов и второ, тези бизнесмени са от години спомоществователи на местния футбол, просто сега кръповускането им идва пряко сили. Защото други донори няма. Може и да се пръкнат след 30 години, когато на някой му хрумне да направи паметна плоча на последното пребиваване на Хасково в А група. Особено ако тогава футбол в града вече няма, накъдето са тръгнали нещата.

Г.Христов

Хасково възпоменава Яшин по повод 25 години от смъртта му
Инициатор е Димитър Димитров/вдясно/
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини