От х:

Днес в x:

6 °C

Малките в Хасковско изпреварват големите за санирането

Малките изпреварват големите. Така образно може да се опише ситуацията с регистрирането на сдружения, подготвянето на документите и подписаните договори за усвояване на средства за санирането с държавни пари.

Като цяло обаче регионът се нарежда в челото на класацията за безплатното оздравяване на жилищата. Общо 17 договора с 20 сдружения на собственици в областта вече са тристранно подписани, сочи справката на областна администрация. Това на практика означава, че парите за санирането са вече във фризера и се чака усвояването им.

С най-много парафи от кмет, областния управител Добри Беливанов и представител на Българската банка за развитие, в областта продължава да води Димитровград. Договорите от втората по големина община в региона са шест.

Противно на схващанията, че в малките населени места, където хората се познават и съседските крамоли са по-чести, именно те успяват да догонят така разпространения в близкото минало лозунг: петилетката за три години. Бързата организация и на етажната собственост, и на кмета в Симеоновград вече отчита резултата - договори за 5 сгради на 8 сдружения на собствениците. Следват областният град Хасково с 3 договора, Любимец с 2 и Свиленград с 1.

Още 14 договора са изпратени към Българската банка за развитие за подписване – по 5 за Ивайловград и Димитровград и по два за Хасково и Свиленград. Одобрени за подписване от областния управител са 6 пакета документи – 4 в Хасково и по един в Свиленград и Харманли.

Договор за Ивайловград е получил отказ от областния управител, тъй като сградата, за която се кандидатства, не е строена по индустриален способ. В процес на проверка е договор от Харманли.

Според статистиката в област Хасково броят регистрирани сдружения на собствениците е 119. Най-много са те в Хасково – 61, следвани от Димитровград – 25 и Свиленград – 10.

Освен че се вписа като лидер при организацията в старта на кампанията за националното саниране, Димитровград може да се превърне и в един от първите градове у нас с реално ремонтиран блок.

За да вървят документалните процедури максимално бързо, димитровградският кмет се е погрижил за организацията. Трима щатни служители от общинската администрация се занимават само с въпросите по санирането. Отговарят на запитванията на собствениците по телефона, но при затруднения ходят на място, за да помагат по оформянето на документите. Освен това служителите оказват и логистична подкрепа в издирването на съседи или наследниците им, които не живеят в Димитровград или са в чужбина.

Иво Димов ще покаже нагледно завършен по програмата блок още това лято. Той използва възможността, която му дава Законът за обществените поръчки в частта му за директно възлагане на дейности в размер до 20 000 лева. Така за първия блок с разписани документи в Димитровград на ул. “Захари Зограф“, който е сравнително малък - 2 входа с общо 48 апартамента, ще има конструктивното обследване и енергиен одит в най-скоро време. Така на практика първият технически срок ще бъде съкратен до абсолютен минимум и веднага ще може да се премине към обявяването на обществена поръчка за строителните работи и подмяната на дограмата.

М. Манолова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини