От х:

Днес в x:

Малките в Хасковско изпреварват големите за санирането

Малките изпреварват големите. Така образно може да се опише ситуацията с регистрирането на сдружения, подготвянето на документите и подписаните договори за усвояване на средства за санирането с държавни пари.

Като цяло обаче регионът се нарежда в челото на класацията за безплатното оздравяване на жилищата. Общо 17 договора с 20 сдружения на собственици в областта вече са тристранно подписани, сочи справката на областна администрация. Това на практика означава, че парите за санирането са вече във фризера и се чака усвояването им.

С най-много парафи от кмет, областния управител Добри Беливанов и представител на Българската банка за развитие, в областта продължава да води Димитровград. Договорите от втората по големина община в региона са шест.

Противно на схващанията, че в малките населени места, където хората се познават и съседските крамоли са по-чести, именно те успяват да догонят така разпространения в близкото минало лозунг: петилетката за три години. Бързата организация и на етажната собственост, и на кмета в Симеоновград вече отчита резултата - договори за 5 сгради на 8 сдружения на собствениците. Следват областният град Хасково с 3 договора, Любимец с 2 и Свиленград с 1.

Още 14 договора са изпратени към Българската банка за развитие за подписване – по 5 за Ивайловград и Димитровград и по два за Хасково и Свиленград. Одобрени за подписване от областния управител са 6 пакета документи – 4 в Хасково и по един в Свиленград и Харманли.

Договор за Ивайловград е получил отказ от областния управител, тъй като сградата, за която се кандидатства, не е строена по индустриален способ. В процес на проверка е договор от Харманли.

Според статистиката в област Хасково броят регистрирани сдружения на собствениците е 119. Най-много са те в Хасково – 61, следвани от Димитровград – 25 и Свиленград – 10.

Освен че се вписа като лидер при организацията в старта на кампанията за националното саниране, Димитровград може да се превърне и в един от първите градове у нас с реално ремонтиран блок.

За да вървят документалните процедури максимално бързо, димитровградският кмет се е погрижил за организацията. Трима щатни служители от общинската администрация се занимават само с въпросите по санирането. Отговарят на запитванията на собствениците по телефона, но при затруднения ходят на място, за да помагат по оформянето на документите. Освен това служителите оказват и логистична подкрепа в издирването на съседи или наследниците им, които не живеят в Димитровград или са в чужбина.

Иво Димов ще покаже нагледно завършен по програмата блок още това лято. Той използва възможността, която му дава Законът за обществените поръчки в частта му за директно възлагане на дейности в размер до 20 000 лева. Така за първия блок с разписани документи в Димитровград на ул. “Захари Зограф“, който е сравнително малък - 2 входа с общо 48 апартамента, ще има конструктивното обследване и енергиен одит в най-скоро време. Така на практика първият технически срок ще бъде съкратен до абсолютен минимум и веднага ще може да се премине към обявяването на обществена поръчка за строителните работи и подмяната на дограмата.

М. Манолова 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини