От х:

Днес в x:

Белошипи ветрушки идват с пролетта

Снимки:"Зелени Балкани"

Пролетта е близо! Доказателство за това са ятото щъркели, които вече кръжат в района на Харманли, много наши читатели ни писаха, че в Димитровград има и други предвестници на пролетта-лястовички.

Първите птици след зимата вече са регистрирани от екипа на Федерацията на прородозащитни сдружения "Зелени Балкани" и проект ,,Възстановяване на белошипата ветрушка”

Екипът природозащитници дори успял да щракне първата прица, завърнала се от дългото си пътуване. Заснели я, кацнала на Модула за освобождаване и адаптация, разказа, ръководителят на проекта Градимир Градев.

Още на 5-ти март женската BCC, което обозначение всъщност е кодът на цветния й пръстен, се завърнала в района на свиленградското село Левка в Сакар планина, на старото си място за гнездене от миналата година

Подобно на щъркелите и лястовиците, белошипите ветрушки също са типични мигранти и през есента отлитат на юг. Затова и от екипа на Зелени Балкани цяла зима очаквахме с нетърпение завръщането на нашите пътешественици. Появяването им съвпадна с влошаването на метеорологичните условия, но ветрушките не се смутиха и една по една започнаха да са появяват в района”, разказва още Градев.

За орнитолозите особено радваща е появата на мъжкия ВСН, на който миналото лято природозащитниците поставиха мъничък радиопредавател, за да проследят по-подробно живота на птиците в новосформираната колония в Защитена зона „Сакар“, част от екологичната мрежа НАТУРА 2000.

До днес в района има само още една птица, която все още не е идентифицирана. Така първите 5 ветрушки вече са в ,,родната“ си колония и очакват останалите си събратя да се завърнат.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини