От х:

Днес в x:

Дъжд и топло ядат снега на петък 13-ти

Снегът разкрива тайните си

Петък 13-ти ще се окаже фатален за снега. Той ще продължи да се стопява под напора на относително високите температури от 9-10 градуса по Целзий, но към това ще се добави и дъжд. Преваляванията ще бъдат слаби, но достатъчни да изядат част от снежната покривка. На места в Родопите дъждът ще се примесва със сняг, колкото да направи допълнителна киша. Макар че температурите са полупролетни, усещането за днес ще бъде по-скоро студено. Роля за това ще има слабия северозападен вятър, който ще продухва региона.

Като цяло днес времето ще се задържи облачно. Известно проясняване ще има около обяд, когато на места облачната покривка ще се разкъса. Впоследствие обаче тя отново ще се уплътни. Денят започна на -1° като към 8 часа минимумите се бяха преместили до 3°. Температурния пик ще бъде достигнат около 14 часа, когато в Хасково ще бъде 9 градуса, а в Любимец и Свиленград до 10-11°. На днешната дата най-топло е било през 1961 година, когато синоптичната засечка е показала 24 по Целзий, а през 1949 г е температурлния антирекорд-минус 11°.

Пътната обстановка в региона и страната остава усложнена. Пътуващите за Пловдив да имат предвид, че временно е ограничено движението на МПС в едната лента поради частично наводняване на пътя край Садово. Скоростта е ограничена до 30 км/ч, а движението да се извършва с повишено внимание, съветват от Пътното.Пътят Димитровград-Симеоновград е затворен поради преляла река Мартинка в участъка между с. Брод и с. Злато поле.

Републиканските пътища са проходими при зимни условия. Температурите са в интервала от –4 С° до +7 С°. Времето над страната е предимно облачно. Дъжд вали в областите Габрово, Сливен и Стара Загора. Слаб сняг вали в област Благоевград и в района на Чепеларе и АМ Хемус, обл. София. Вятър духа в област Хасково. Пътните настилки са сухи, на места мокри, заснежени, обработени и опесъчени.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини