От х:

Днес в x:

2 °C

Параклиса на Кенана опасен, в полицията говорят на патагонски

Параклиса на Кенана е опасен обект и влизането е забранено

Ненормални табели смущават хасковлии и сериозно ги карат да се съмняват в психичното здраве на родния им град. Така например възстановеният християнски параклис на Кенана е обявен за „опасен обект“ и изрично е забранено влизането в него. Предупреждението е с големи букви на контрастен син фон и е лепнато на видно място до дворната врата на параклиса. Не става ясно към кого е насочено то, понеже евентуалните крадци биха били много по-респектирани от стоящата в съседство табела, че обекта се охранява от фирма за електронна защита.

Евентуалната опасност е мъглява и за съвсем добронамерените граждани, които често се разхождат в живописната местност. Не се вижда строително скеле, а лъснатата сграда не дава никакви индикации, че може ей така да се срине върху главите на хората наоколо. Не се вижда куче, по новичката телена ограда пък не тече ток, провери екип на Haskovo.net. Няма будка за пазач откъдето евентуално да се „стреля без предупреждение“. Излиза, че опасността не е от Дома, а от обитаващия го светия. В такъв случай иронията е пълна. За опасен е обявен най-големия мохабетчия сред светиите и най-светия сред пиячите - Св. Трифон, чието име носи параклиса. Патронът на винопроизводители и винодегустатори се счита за покровител на хората на маса и най-опасното от неговите сбирки е сутрешния махмурлук. Излиза че пиенето наистина е вредно за здравето, дори и светеното пиене.

Духовният миш-маш по достойнство се конкурира от материалния. Да не останат по-назад, хасковската полиция от години информират чужденците посещаващи паспортна служба на нещо средно между английският на Стоичков и патагонски. Между първия и втория етаж на сградата на „Атон“ до много скоро се мъдреше надпис „ Гише 9- chuzhdentzi”. За горките иностранци единственото ясно е номерът „9“ понеже дори да разбират международния английски, в него няма такава дума „chuzhdentzi”. Няма и преводач по света който да е транскибирал звук с три съгласни една до друга, отделно че Ж-то си има съвсем нормален еквивалент- J, вместо ненормалното zhd. Дори и правилно да бе спелувано, отделен е въпроса колко чужденците щяха да разберат, че са „chuzhdentzi”, за разлика от нормалното изписване на превода foreigners или както е обичайно в други страни EU citizens/граждани на Европейския съюз/.

Невероятната езикова недомислица вече е премахната, след спешно обаждане от Министерството на вътрешните работи до хасковската областна дирекция. Началникът на областната полиция Ангел Цанков се зарече, че към днешна дата вече има поставени нови и правилни табели и тече разследване кой е поставил този словесен каламбур.

Проверката установила, че надписът е поставен през 2008-ма година. По това време течеше скоростно озвучаване на латиница на всички български надписи във връзка с приемането ни в ЕС година по-рано. Това имаше смисъл за географски обекти и села, където по логично бе изписване като Biala Reka вместо White River например, защото чужденецът трябва да научи българското звучене ако търси посоката. В държавните служби обаче на чужденец едва ли ще му хрумне да пита за посоката за chuzhdentzi. Най-малкото защото не знае какво означава това.

Резултатът от вътрешното разследване е, че няма да има наказани, защото отговорните за тази абракадабра не работят вече в полицията. За пряко отговорен за езиковото недоразумение може да се счита бившия началник на тиловото обезпечаване в хасковското МВР Добромир Георгиев, който отговарял за състоянието на сградата след извършвания ремонт. Отделен е въпроса как глупотевината не е направила впечатление толкова години на самите служители на паспортна служба и шефката им Снежана Митошева/началник и сега/, барабар с по-голямото началство. Справката показва, че в периода 2008-2015-та година начело на ОД на МВР са се изредили 5-ма началници-софиянеца Ангел Ангелов, настоящия охранителен шеф Атанас Ненков, Петьо Петров и Ангел Цанков. Владеенето на чужди езици обаче май не е в длъжностната характеристика на полицаите и вероятно нещата щяха да останат непроменени, ако в края на миналата седмица табелата не бе станала хит в социалните мрежи и не прочуха хасковското МВР в цяла България.

Г.Христов

Това вероятно е първия "опасен" храм в България
Китната сграда още не е отворена официално и това може би е предупреждение за "неофициални" посетители
МВР-Хасково пък се прочу с езиковите си познания

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Hu
  hui
  16 -10
  19:24, 11 мар 2015
  Имена не се превеждат бе многознайковци

  на mr. Black черньо ли ще му кажете
  • Рр
   ррр
   29 -1
   19:55, 11 мар 2015
   "Граждани" и "чужденци" са съществителни бе цървул, къде видя имена?

Хороскоп за 03.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
03 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
03 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
03 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
03 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
03 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
03 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
03 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
03 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
03 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
03 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
03 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
03 мар 2021
Последни новини