От х:

Днес в x:

Параклиса на Кенана опасен, в полицията говорят на патагонски

Параклиса на Кенана е опасен обект и влизането е забранено

Ненормални табели смущават хасковлии и сериозно ги карат да се съмняват в психичното здраве на родния им град. Така например възстановеният християнски параклис на Кенана е обявен за „опасен обект“ и изрично е забранено влизането в него. Предупреждението е с големи букви на контрастен син фон и е лепнато на видно място до дворната врата на параклиса. Не става ясно към кого е насочено то, понеже евентуалните крадци биха били много по-респектирани от стоящата в съседство табела, че обекта се охранява от фирма за електронна защита.

Евентуалната опасност е мъглява и за съвсем добронамерените граждани, които често се разхождат в живописната местност. Не се вижда строително скеле, а лъснатата сграда не дава никакви индикации, че може ей така да се срине върху главите на хората наоколо. Не се вижда куче, по новичката телена ограда пък не тече ток, провери екип на Haskovo.net. Няма будка за пазач откъдето евентуално да се „стреля без предупреждение“. Излиза, че опасността не е от Дома, а от обитаващия го светия. В такъв случай иронията е пълна. За опасен е обявен най-големия мохабетчия сред светиите и най-светия сред пиячите - Св. Трифон, чието име носи параклиса. Патронът на винопроизводители и винодегустатори се счита за покровител на хората на маса и най-опасното от неговите сбирки е сутрешния махмурлук. Излиза че пиенето наистина е вредно за здравето, дори и светеното пиене.

Духовният миш-маш по достойнство се конкурира от материалния. Да не останат по-назад, хасковската полиция от години информират чужденците посещаващи паспортна служба на нещо средно между английският на Стоичков и патагонски. Между първия и втория етаж на сградата на „Атон“ до много скоро се мъдреше надпис „ Гише 9- chuzhdentzi”. За горките иностранци единственото ясно е номерът „9“ понеже дори да разбират международния английски, в него няма такава дума „chuzhdentzi”. Няма и преводач по света който да е транскибирал звук с три съгласни една до друга, отделно че Ж-то си има съвсем нормален еквивалент- J, вместо ненормалното zhd. Дори и правилно да бе спелувано, отделен е въпроса колко чужденците щяха да разберат, че са „chuzhdentzi”, за разлика от нормалното изписване на превода foreigners или както е обичайно в други страни EU citizens/граждани на Европейския съюз/.

Невероятната езикова недомислица вече е премахната, след спешно обаждане от Министерството на вътрешните работи до хасковската областна дирекция. Началникът на областната полиция Ангел Цанков се зарече, че към днешна дата вече има поставени нови и правилни табели и тече разследване кой е поставил този словесен каламбур.

Проверката установила, че надписът е поставен през 2008-ма година. По това време течеше скоростно озвучаване на латиница на всички български надписи във връзка с приемането ни в ЕС година по-рано. Това имаше смисъл за географски обекти и села, където по логично бе изписване като Biala Reka вместо White River например, защото чужденецът трябва да научи българското звучене ако търси посоката. В държавните служби обаче на чужденец едва ли ще му хрумне да пита за посоката за chuzhdentzi. Най-малкото защото не знае какво означава това.

Резултатът от вътрешното разследване е, че няма да има наказани, защото отговорните за тази абракадабра не работят вече в полицията. За пряко отговорен за езиковото недоразумение може да се счита бившия началник на тиловото обезпечаване в хасковското МВР Добромир Георгиев, който отговарял за състоянието на сградата след извършвания ремонт. Отделен е въпроса как глупотевината не е направила впечатление толкова години на самите служители на паспортна служба и шефката им Снежана Митошева/началник и сега/, барабар с по-голямото началство. Справката показва, че в периода 2008-2015-та година начело на ОД на МВР са се изредили 5-ма началници-софиянеца Ангел Ангелов, настоящия охранителен шеф Атанас Ненков, Петьо Петров и Ангел Цанков. Владеенето на чужди езици обаче май не е в длъжностната характеристика на полицаите и вероятно нещата щяха да останат непроменени, ако в края на миналата седмица табелата не бе станала хит в социалните мрежи и не прочуха хасковското МВР в цяла България.

Г.Христов

Това вероятно е първия "опасен" храм в България
Китната сграда още не е отворена официално и това може би е предупреждение за "неофициални" посетители
МВР-Хасково пък се прочу с езиковите си познания

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Hu
    hui
    16 -10
    19:24, 11 мар 2015
    Имена не се превеждат бе многознайковци

    на mr. Black черньо ли ще му кажете
    • Рр
      ррр
      29 -1
      19:55, 11 мар 2015
      "Граждани" и "чужденци" са съществителни бе цървул, къде видя имена?

Още новини

Последни новини