От х:

Днес в x:

12 °C

Топ 10 на фирмите с неплатени данъци, Цигарената №1, виси към НАП с 32 млн. лв.

Цигарената фабрика „Хасково Табак” АД в ликвидация е безапелационен фаворит в списъка на фирмите с неплатени данъци в областта. Дружеството дължи за неплатени данъчни и осигурителни суми 31 629 420 лв. Данните са от официалния сайт на НАП, в който са публикувани списъци с длъжниците, към 31 януари 2015 година.

Данъчните публикуват два списъка с длъжници. И в единия, и в другия, са включени дружества, които не са платили в срок дължимите налози, по-големи от 5000 лв., не са се явили след покана в НАП, нямат вземания към банки и трети лица. В първия списък обаче са фирми, които имат наложени обезпечителни запори върху имущество. Цигарената е сред тях.

Другите местни фирми с големи задължения към хазната и наложени запори, са Бисера АД, Хасково – с дълг от 1 428 001 лв., ХРД ОЙЛ ЕООД – Хасково, което дължи 2 144 420 лв., АБ АД – Хасково, със задължения в размер на 3 110 677 лв., ВИТА ФУУДС Свиленград, което виси на хазната с 1 218 789 лв.

Останалите фирми нямат наложени запори, въпреки огромните задължения, поради липса на данни за имущество, пише в сайта на НАП.

Сред най-големите длъжници към държавата в областта са:

„Мега интернационал 2004”, Капитан Андреево – 3 459 341 лв.

„Пеев Старт-90” ЕООД, с. Славяново – 3 230 854 лв.

„Контрол ЕЛ”, Димитровград – 3 181 114 лв.

ТИ-ВИ-БИ, Димитровград – 2 508 616 лв.

МЕГИ ТРАНС, Харманли – 1 545 413 лв.

Дарк Агро, Хасково – 1 310 923 лв.

Йордан Йорданов – Стоян Марин, с. Иваново, харманлийско – 1 270 684 лв.

„Монтания” ЕООД, Хасково – 1 124 276 лв.

ЕТ „Мариан Антонов”, Хасково – 1 124 034 лв.

„КИМ Енерджи” ООД, Хасково – 1 027 220 лв.

   

От тази извадка ясно се вижда, че задълженията най-големия длъжник – Цигарената, са по-големи от борчовете на всички останали, взети заедно. Освен към държавата, дружеството има неплатени дългове и към общината. Също така е ясно, че ликвидаторите на „Хасково Табак” едва ли ще успеят да погасят задълженията му с продажба на активите, съдейки по провалените досега търгове. Това е и може би най-големия грабеж на прехода в региона.

Голямата драма на хасковската Цигарена всъщност започва доста отдавна, още по време на тоталитаризма. По сведения на дългодишни служители, когато се започва строителствато на модерна цигарена фабрика в Благоевград, се инвестират парите на цъфтящата тогава хасковска фабрика. В онези години тя има огромен пласмент в СССР. Така че хасковските тютюнопроизводители с основание смятаха, че фабриката в Благоевград е построена с техните пари. Затова реагираха така остро, когато през 2005 година царската министърка Лидия Шулева отне лиценза за производство на цигари на фабриката в Хасково. Техните протести обаче не спряха властта. Аргументите на правителството бяха, че така ще се вдигне цената на Булгартабак, а тогава течеше поредната процедура по приватизацията на холдинга. А фабриката в Хасково щяла да се занимава с обработка на тютюн. На тази лъжа, разбира се, не повярва никой. И след броени месеци съкращенията наистина започнаха.

Според работниците обаче целта на отнемането на лиценза бе друга – да се ликвидира предприятието и да се разграби имуществото му.

А приватизацията на Булгартабак бе може би най-продължителната в мрачната история на българския преход. Процедурите бяха стопирани неведнъж от ДПС, а целта бе ясна – да попадне в ръцете на правилните хора. Така отпаднаха сериозни инвеститори като „Филип Морис” и „Бритиш Америкън Тобако”. И холдингът след няколко врътки се оказа наистина в ръцете на правилните хора – кръговете около Делян Пеевски и Цветан Василев.

Така че, макар и с много условности, може да се каже, че сегашните дългове на „Хасково Табак” всъщност са в активите на „Булгарбак”. 

А относно несъбираемите дългове на „Хасково Табак” НАП, а и всички ние, спокойно може да пием една студена вода.

Пълният списък с длъжниците можете да видите в официалния сайт на приходната агенция тук. От падащото меню трябва да изберете териториална дирекция на НАП Пловдив.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

 • 1
  Из
  извън властта
  20 0
  15:18, 2 мар 2015

  Ти пък коя си ма, от високите етажи на властта? Селянко , тъпа!От коя власт си, на тия от маджаровските села ли си и ти, простакеро?
 • 2
  Мм
  ммм
  21 0
  15:23, 2 мар 2015
  цигарена фабрика не работи от 2004 година защо до сега не са я ликвидирали или трябваше да натрупат този дълг.

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини