От х:

Днес в x:

7 °C

Най-младият сарач в България празнува Тодоровден на мач на Хасково

Майсторът/вляво/ показва изработената от него сбруя

Най-младият сарач от неколцината останали в България е хасковлия. 30-годишният  Антон Тончев вече 15 години упражнява занаята. Хванал го е от  дядо си Грозю Райчев. След като кооперацията, в която работил като майстор се разпаднала през 1884 година, дядо Райчо прави свое частно ателие за изработване на конски амуниции.

Антон от малък се въртял в работилницата на дядо си, но едва като седмокласник влязъл, за  да работи в нея.Малко по малко хванал занаята и  когато дядо му остарял му отстъпил стола и инструментите си.

Много от джаджите, с които работи сега младият сарач, са му подарък и от други майстори от града. Носят му ги, защото повечето от тях нямат наследници от занаята,  а ръчно изработените инструменти им са мили и попадайки в ръцете на Антон започват да живеят втори живот.

За 15-те години като сарач 30-годишният хасковлия никога не е спирал да работи, дори когато учи журналистика. Завършва спортна журналистика задочно в Бургаския свободен заради страстта си към футбола. Цял живот е бил фен на ЦСКА. През последните години обаче покрай приятелството си с някои от момичетата в хасковския женски отбор по баскетбол е голям фен и на този спорт. Нещо повече, дори е в агитката на успешния тим. Пътува с тях и носи барабан, за да ги подкрепя в залата.

Дори  днешният Тодоровден Антон ще отбележи на мач в Бургас.

След последния съдийски сигнал и когато отшумят емоциите покрай баскетбола и футбола обаче,  сарачът Антон отново се връща в работилницата си. Работи понякога по 12-13 часа. Споделя, че работа има. Има и интересни поръчки. Всичко, което прави като оборудване за конете, Антон образно нарича „ да облека кон“. Казва, че в занаята му винаги е модна черната кожа. Работи само  с естествени материали-дърво, ръжена слама, и то жъната на ръка за червото за хамута и естествена кожа. Предпочита българската кожа, взима я от майстор-кожар в Габрово. За турската казва, че повече лъска отколкото е здрава. Друг важен момент от манталитета  му на работа е взимането на мярката. Държи да измери мерките на животното лично. „ Ако нямаш отношение към животното, ако не си взел мярката точно, после , това, което си изработил може да го разрани, да не му е удобно. Като при човека е-ако една дреха не ти е по мярка -ти е неудобна“, категоричен е младият сарач.

За каквито и да е пари  Антон би отказал и да направи нещо кичозно. Държи на естетиката в работата си. В годините е имал обаче  и много интересни и много екстравагантни поръчки.

Една от тях е за хасковлия, собственик на четири коня. Поръчката била Антон да изработи абсолютно еднакви облекла и за четирите жребци, така, че да изглеждат напълно еднакви когато са един до друг. Друга от интересните му изработки е оглавник за кон с бронзови фигури. Признава обаче, че това си е лукс и малцина могат да си го позволят тъй като цената на този с бронза се вдига от тази на обикновения оглавник с 50 до 150 лева.

Антон казва, че занаята му не е претърпял кой знае какви промени заради технологиите, по-скоро обаче се е развил откъм възможности. При него се поръчват калъфи за ножове, патрондажи, та дори колани. Скоро майсторът е реставрирал за изложбата, посветена на Тодоровден, на хасковския исторически музей седлянка. Антон е дал и  свои ръкоделия в изложението.

Признава, че често трудът му е изморителен, но никога досега не му е минавало през ума да смени работата си. „Искам да работя това, което ми доставя истинско удоволствие“, казва Антон. Въпреки, че няма свой кон признава, че му е истинско удоволствие, когато присъства на кушия и кон “облечен“ от него  победи. Най -голямата му признание за труда е когато собственикът му го посочи и каже: Това е майсторът!

М. Манолова

Работи само с естествени материали

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Доверието, което сте изградили сред другите ще направи денят ви по-добър и успешен. С енергия и хъс ще успявате, а това ще ви мотивира за повече усърдие и последователност в действията. Доброто си настроение ще пренасяте и в личните си взаимоотношения, ще доминират чувства на добронамереност и взаимопомощ. Дано не се отдръпнете от някого заради неразбирането му.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Бъдете внимателни днес. Вероятността умишлено да ви заблудят е много голяма. Не се поддавайте на суетата си. Ще съжалявате, ако прибързано приемете отправено ви предложение. Личният ви живот постепенно приема желаната от вас насока. Успявате да извлечете най-доброто от това, което ви се предлага.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вдъхновите от свое постижение и ще се амбицирате да продължите напред. Запознанство с човек, чиито качества допълват вашите и е възможна дълготрайна връзка. Емоциите ще повишат настроението и ще се стараете повече за партньора си. Новина, свързана с работата ви. Подготовка за пътуване.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се радвате на засилен интерес от страна на обкръжението си. Може би той е продиктуван от вашите чудесни идеи и предложения, с които ги изненадвате. Не правете нищо прибързано, а внимателно обмисляйте действията си. Всякакви спонтанни реакции от ваша страна за момента са нежелателни. Ведрият ви тон може да ви помогне неимоверно много. В къщи се нуждаят от вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много детайли на другите ще убягват, но това ще ви носи предимство и ще вземате правилни решения. Също ще ви предпазва и от грешки. Стремете се към успеха и не отлагайте нищо по пътя към него. Денят носи сполука във всичко,с което се захванете. Притесненията ви скоро ще отпаднат и настроението ви ще бъде чудесно.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Предпочитате да прекарате този ден сред семейството си като обърнете специално внимание на по-малките членове. Ще успеете да изпълните плановете, които имате по отношение на конкретен проект. За предпочитане е да не възлагате на човек от обкръжението си задача, с която той не е съгласен. Така ще си спестите много повече неприятности..
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Мислите ви са насочени предимно в дейността, която упражнявате. Нововъведения и промяна в организацията ще ви помогнат да повишите печалбата и да насочите час от финансите си за други неща. Жадувате за повече разнообразие и може да го постигнете, ако не се затваряте в себе си, а потърсите подходящите хора.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С помощта на влиятелна личност или административна инстанция ще съумеете да разрешите отдавна тежащ ви проблем. Усилията ви в тази насока ще се увенчаят с успех, а това ще повиши и тонусът ви. Моментът е подходящ да си пуснете тото. Шансът е на ваша страна.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Мобилизирани сте и ще можете да покажете итинските си способности. Залогът е голям, пък и не ви е останало място за избор. Не бива да прекалявате със стремежа си да сте на върха на всяка цена. Еуфорията може да ви постави и в деликатна ситуация. Децата ще ви поднесат приятни изненади.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въпроси от различно естество ще занимават представителите на знака, сред които по-важни са служебните, по бизнес и в подкрепа на здравето ви. Цените времето си и в тази връзка ще следвате стриктно програмата си. Позициите ви на работното място се стабилизират и това внася успокоение в напрегнатото ви ежедневие.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се посветите на задача, която обмисляте от дълго време. Усърдието ви е гаранция за успех, каквото и да ви струва то. В личните си взаимоотношения бъдете търпеливи, докато се стабилизират отношенията ви с човека, който ви създава повече грижи. Радостна новина, свързана с децата.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Задълженията ви днес няма да ви натоварват, напротив. Имате желание и амбиция да се впуснете в сфера, нова за вас. Привлечени сте от възможност, свързана с инвестиции, но и перспективна. Обърнете повече внимание на отношенията си с човек, когото пренебрегвате, но въпреки това ви вълнува.
28 фев 2021
Последни новини