От х:

Днес в x:

12 °C

„Васил Левски“ става конкуренция на ПМГ

Директорките на ПМГ и Васил Левски приятелски сравняват план приемите си една до друга


СОУ „Васил Левски“ ще става конкуренция на хасковската Математика, след като открива паралелка, която е пряко предизвикателство към един от най-популярните профили в хасковското ПМГ. За следващият ловен сезон на ученици „Левски“ предлагат паралелката „Биология и химия“. Досега обучението в природните науки се считаше за запазена територия на ПМГ, при това най-добрата в подготовката на кадри за медицинските ВУЗ-ове. Мнозина родители считат биологията даже за най-добрата специалност на Математическата гимназия, защото 99.9 % от възпитаниците й се реализират във висше учебно заведение. Тази година пък гимназията откри ултрамодерен комплекс за практическото обучение на възпитаниците си в природните науки. С четвърт милион американски пари бяха разкрити 5 кабинета и специализирани лаборатории, оборудвани с последна дума на техниката. В самото училище пък започнаха да се шегуват, че с тази специалност нямат никакви проблеми с отсъствията, понеже и без това не могат да изкарат децата от клас. „Васил Левски“ обаче ще се опита да им дръпне част от потенциала. Някога славното школо прави и още една смела стъпка - открива безпрецедентната за хасковското образование паралелка „Защита на информацията“. Такова чудо досега не е имало в цялата област, нямало е дори нещо, което бегло да се доближава до този профил. Същността на новата специалност не бе изяснена, но според запознати тя е нещо като антихакерско обучение, тоест всички чалъми за защита на електронни бази данни.

С впечатляващи иновации се отличават и другите професионални школа, стана ясно на представянето днес в областната администрация на одобрения план-прием за следващата година. В ПГЛП ще се учат на Моден дизайн, но също и на Компютърна графика. Освен Газовия техник в Автото има и Техник енергийни съоръжения. Спортното изумява всички с новата си специалност - “помощник треньор“. Пък някои си мислеха, че за това трябва НСА. Или скъпи курсове от рода на ПРО, А и Б, за да имаш право да тренираш спортисти. Помощник- треньорите в Хасково ще започнат да се набират след 8-ми клас.

Бившето ТМС ще се опита да рестартира неуспялата си миналата година специалност Ветеринарен техник. Приемът е и след 7-ми и след 8-ми клас. Съществува и ценената от децата специалност „Фермер“. Профилираните гимназии залагат на доказано успешните си специалности - ПМГ на всичко с математика и информатика, плюс споменатата вече Биология, а Езиковата продължава да действа на принципа „За да разбираме света и той да ни разбира“ и предлага обичайните си 7 паралелки за обучение по Английски, Немски, Френски, Испански и Руски език.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  123
  3 -1
  14:08, 26 фев 2015
  Който кандидатства медицина, задължително ходи на допълнителни уроци. Единствената адекватна подготовка на академично ниво предлагат преподавателите на "Левски". С много уважение към тях. Родител :)

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини