От х:

Днес в x:

Данъчните гледат под лупа салоните за красота заради укриване на обороти

Масови проверки на салоните за красота започват данъчните инспектори.

Хората на НАП по места ще влизат в ателиетата на фризьори, козметици и маникюристи заради анализите, че поне 80 % от от работещите в сферата на красотата и здравето укриват обороти.

Приходната агенция стартира цялостна кампания за намаляване на риска от неотчитане на обороти и неплащането на данъци и осигурителни вноски.

Освен контролните мерки и наблюдения на работата на фризьорите, кампанията предвижда изпращането на информационни материали до рисковите лица. Целта на предупреждението е хората от сферата, които до този момент не са коректни да имат още един шанс доброволно да се поправят преди НАП да подложи бизнеса им на проверка.

Анализ на сектора на здравето и красота за периода 2008-2013 г. показва, че рискът от неотчитане на приходи сферата за красота и здраве, се проявява средно в 82% от случаите. Данъчните отчитат още, че през 2013 г., заради свързването на касовите апарати с НАП, има спад с около 4% на този показател.

Данните на Агенцията сочат още, че щетата за бюджета от неплащане на преки и косвени данъци от фризьори и козметици на година средно възлиза на 15,2 млн. лв., а от осигурителни вноски - на 10,1 млн.лева.

Кампанията на данъчните предвижда контролни мерки спрямо 200 обекта от бранша в цялата страна.

От НАП напомнят на потребителите на услугите за красота, че срещу всяка заплатена от тях услуга, законът изисква издаването на документ. Сигнали за неиздаване на платежен документ от фризьори, козметици, маникюристи , гражданите могат да подават на телефон 0700 18 700, уточняват от Агенцията.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини