От х:

Днес в x:

Натискат бензиностанциите да не ментят с горива

Голямата драма за бензиностанциите бе преди три години, когато заради липса на връзка с НАП бяха затворени няколко обекта

Всички ведомствени бензиностанции трябва до 9 март да отчетат на държавата съдовете и съоръженията си за съхранение и зареждане с течни горива. Бранша бе преценен като един от най-рисковите за ощетяване на държавния бюджет и близо 5 години държавата систематично взема мерки за предотвратяване на загуби за фиска. За да се предотврати ментене с количеството гориво съхранявани в бензиностанциите първо бяха монтирани нивомерни системи в съдовете на всеки обект търгуващ с течни горива. После бензиностанциите бяха вързани на електронна верижка към НАП откъдето онлайн следяха продажбите им. През 2013-та година пък бе внедрена информационна система „Контрол на горивата“, чрез която НАП и Агенция „Митници“ проследяват движението на течните горива на територията на страната. Изискването за отчет на съдовете идва с промените в наредба Н-18 за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, които влизат в сила от днес.

Според новите изисквания, задължените лица трябва да изпратят данните по електронен път, подписани с електронен подпис, чрез Портала за е-услуги на приходната агенция. Собствениците на бензиностанциите трябва да подадат данни за всеки от съдовете и съоръженията за зареждане на гориво, с които разполагат, обема, вместимостта на съда, вида на горивото, което се зарежда, предназначението му, регистрационен номер на стопанисваната мобилна цистерна, общото изразходвано гориво през миналата година и други данни.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини