От х:

Днес в x:

3 °C

Инспекцията по труда засекрети фирмите, бавещи заплати

Инспекцията, която следи дали работниците са с каски, също си слага каска на главата, за всеки случай

 

Инспекцията по труда отказа да съобщи кои са фирмите в Хасково, които бавят заплати на служителите си. Тази информация бе поискана официално от Haskovo.net по повод сигнали от наши читатели за определени дружества, които не изплащат навреме възнагражденията на работниците си. Повод за обществения интерес бе материал отпреди няколко дни “Тютюнът – най-оборотният бизнес в Хасково през 2013-а, кметските фирми слаби”, можете да го видите в колонката вдясно “Още по темата”.

Ето официалния отговор от Инспекцията:

Главна инспекция по труда не може да предоставя служебна информация, станала известна в рамките на осъществения контрол, поради това не може да предостави имената на фирмите, в които са установени нарушения. Информация за влезлите в сила наказателни постановления е публична и може да бъдат потърсена през сайта на съответния съд.

Д ИТ – Хасково, може да Ви предостави обобщена информация за сумата на установените забавени трудови възнаграждения, изплатените след намесата на инспекторите по труда, броя на предприятията, общия брой на дадените предписания и издадените актове.

С други думи може да се направи публична само информацията за броя на направените проверки, броя на установените нарушения, размера на забавените суми и … дотам. Дали подобна информация интересува някого, отделен въпрос.

Становището на хасковската Инспекция по труда бе подкрепено от пресаташето на Главната инспекция по труда Дина Христова в телефонен разговор с репортер на Haskovo.net. По думите й, щом смятаме, че в случая общественият интерес надделява над ограниченията в закона, можем да подадем писмено заявление за достъп до обществена информация. Те щели да ни откажат. След това сме можели да обжалваме отказа им пред съда. И ако съдът постановял, че общественият интерес надделява и ги задължи да отговорят, щели да ни предоставят такава информация.

Това, разбира се, е вероятно да случи в края на тази или началото на следващата година, ако съдът не е много натоварен.

По повод идеята на Инспекцията да се потърси такава информация “в сайта на съответния съд”, то там се намират само данни за фирми, които са обжалвали глобите си, а е възможно някои да не са го сторили. Това на практика изкривява картината. Въпреки това справка в сайта на Административен съд Хасково за съдебни спорове с Инспекцията по труда за тази и цялата минала година показва, че няма обжалвана нито една глоба заради забавени заплати. Повечето санкции са заради липса на трудов договор, наличие на граждански вместо трудов и други подобни нарушения.

Още по-интересен отговор дадоха от пловдивската дирекция на НАП по повод нашето искане за, забележете, списък с десетте най-големи данъкоплатци в Хасково.

Отгворът бе подобен: не могат да предоставят информация, която им е станала известна при изпълнение на служебните задължения.

На възражението на Haskovo.net, че в крайна сметка медията ще похвали тези фирми, като направи обществено достояние тяхната коректност към държавата, ни бе отговорено, че в НАП имали проблеми именно с такива фирми. След публикуване на подобна информация много от дружествата предявили претенции към приходната агенция, че са били подложени на натиск от страна на рекламни агенции, както и всякакви искания за дарения, спонсорства и молби за помощ. За да ни предоставят имената на фирмите, било необходимо да питат всяка от тях дали е съгласна. И ако някои са против, можело да се публикуват само съгласните, което пък би изкривило представата на коректните данъкоплатци в Хасково.

В интерес на истината служителите и в НАП, и в Инспекцията по труда съжаляват, че законът ги ограничава да изнасят публично подобна информация, което наистина граничи с абсурда.

От друга страна обаче законите ги гласуват именно тези, които ние самите с гласа си (или негласуването си), изпращаме в парламента, така че в крайна сметка би следвало да се сърдим на себе си.

Това е положението.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 01.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
01 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
01 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
01 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
01 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
01 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
01 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
01 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
01 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
01 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
01 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
01 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
01 мар 2021
Последни новини