От х:

Днес в x:

Инспекцията по труда засекрети фирмите, бавещи заплати

Инспекцията, която следи дали работниците са с каски, също си слага каска на главата, за всеки случай

 

Инспекцията по труда отказа да съобщи кои са фирмите в Хасково, които бавят заплати на служителите си. Тази информация бе поискана официално от Haskovo.net по повод сигнали от наши читатели за определени дружества, които не изплащат навреме възнагражденията на работниците си. Повод за обществения интерес бе материал отпреди няколко дни “Тютюнът – най-оборотният бизнес в Хасково през 2013-а, кметските фирми слаби”, можете да го видите в колонката вдясно “Още по темата”.

Ето официалния отговор от Инспекцията:

Главна инспекция по труда не може да предоставя служебна информация, станала известна в рамките на осъществения контрол, поради това не може да предостави имената на фирмите, в които са установени нарушения. Информация за влезлите в сила наказателни постановления е публична и може да бъдат потърсена през сайта на съответния съд.

Д ИТ – Хасково, може да Ви предостави обобщена информация за сумата на установените забавени трудови възнаграждения, изплатените след намесата на инспекторите по труда, броя на предприятията, общия брой на дадените предписания и издадените актове.

С други думи може да се направи публична само информацията за броя на направените проверки, броя на установените нарушения, размера на забавените суми и … дотам. Дали подобна информация интересува някого, отделен въпрос.

Становището на хасковската Инспекция по труда бе подкрепено от пресаташето на Главната инспекция по труда Дина Христова в телефонен разговор с репортер на Haskovo.net. По думите й, щом смятаме, че в случая общественият интерес надделява над ограниченията в закона, можем да подадем писмено заявление за достъп до обществена информация. Те щели да ни откажат. След това сме можели да обжалваме отказа им пред съда. И ако съдът постановял, че общественият интерес надделява и ги задължи да отговорят, щели да ни предоставят такава информация.

Това, разбира се, е вероятно да случи в края на тази или началото на следващата година, ако съдът не е много натоварен.

По повод идеята на Инспекцията да се потърси такава информация “в сайта на съответния съд”, то там се намират само данни за фирми, които са обжалвали глобите си, а е възможно някои да не са го сторили. Това на практика изкривява картината. Въпреки това справка в сайта на Административен съд Хасково за съдебни спорове с Инспекцията по труда за тази и цялата минала година показва, че няма обжалвана нито една глоба заради забавени заплати. Повечето санкции са заради липса на трудов договор, наличие на граждански вместо трудов и други подобни нарушения.

Още по-интересен отговор дадоха от пловдивската дирекция на НАП по повод нашето искане за, забележете, списък с десетте най-големи данъкоплатци в Хасково.

Отгворът бе подобен: не могат да предоставят информация, която им е станала известна при изпълнение на служебните задължения.

На възражението на Haskovo.net, че в крайна сметка медията ще похвали тези фирми, като направи обществено достояние тяхната коректност към държавата, ни бе отговорено, че в НАП имали проблеми именно с такива фирми. След публикуване на подобна информация много от дружествата предявили претенции към приходната агенция, че са били подложени на натиск от страна на рекламни агенции, както и всякакви искания за дарения, спонсорства и молби за помощ. За да ни предоставят имената на фирмите, било необходимо да питат всяка от тях дали е съгласна. И ако някои са против, можело да се публикуват само съгласните, което пък би изкривило представата на коректните данъкоплатци в Хасково.

В интерес на истината служителите и в НАП, и в Инспекцията по труда съжаляват, че законът ги ограничава да изнасят публично подобна информация, което наистина граничи с абсурда.

От друга страна обаче законите ги гласуват именно тези, които ние самите с гласа си (или негласуването си), изпращаме в парламента, така че в крайна сметка би следвало да се сърдим на себе си.

Това е положението.

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини