От х:

Днес в x:

Ивайловград с 5 подписани договора за саниране, в Хасково нула

Кметът на Ивайловград Диана Овчарова подписа договори с управителите на пет сдружения на собствениците по ‘’Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради’’. С тях сдруженията упълномощават кмета да ги представлява за безплатното държавно саниране.Заявленията вече са изпратени в областна администрация в Хасково и се очаква след одобрение да се сключи договор с Българска банка за развитие, както и представител на държавата, какъвто се явява губернаторът.

В областния град Хасково процедурите се движат все още сравнително мудно. Според регистъра, качен на сайта на общината, 11 сдружения са подали заявленията си. Документацията им обаче все още се проверява и няма одобрен договор.

Лидер в региона за държавното оздравяване на жилищата е Димитровград. Преди седмица областният управител Добри Беливанов, кметът на Димитровград Иво Димов и представител на банката разписаха три комплекта документи. Още три са заявленията от бригадирския град, внесени в областна администрация.

2 млрд. са предвидените пари за безплатно саниране през следващите две години. За тази са заложени 200 млн. лв. за енергийно обследване на кандидатстващите сгради, което е първата стъпка към санирането.

За да бъде включен даден блок в програмата, е необходимо съгласието на 100% от собствениците. Регистрацията на сдружението става само с 67 на сто от тях, но за самите ремонти трябва всички да са съгласни.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини