От х:

Днес в x:

Наредба: До 1000 лева глоба за трошка на улицата в Хасково

Такива гледки ще са рядкост в Хасково след влизането в сила на Наредбата

Глоба от 300 до 1000 лева грози всяко физическо лице, който не е предало в пункт за разкомплектоване старата си изоставена трошка и я държи на улицата. Това предвижда нова Наредба за управление на отпадъците на община Хасково, която ще се разглежда и гласува на сесия на ОбС на 27 февруари.

На същата санкция подлежат и граждани, които изхвърлят боклука си на неразрешени места или пък хвърлят в общите контейнери отпадъци, които трябва да се събират разделно. Същата е глобата и когато се изхвърлят битови отпадъци в съдовете за разделно събиране.

За излезлите от употреба МПС-та Наредбата задължава собствениците в двуседмичен срок от прекратяване на регистрацията на возилото да го предадат на площадка за разкомплектоване. До предаването на колата в пункта собственикът може да я държи в собствен частен имот.

Според Наредбата кметът трябва да назначи комисия, която да установи изоставените трошки по улиците и да издаде предписание за предаването им в пункта за разкомплектоване, като им залепи стикер. Срокът за изпълнение е три месеца, после следват глобите. Преместването на МПС от едно място на друго, също общинска или държавна собственост, не се счита за изпълнение на предписанието, предупреждава Наредбата.

При неизпъленние трошката се транспортира до пункт, с който общината има договор. Собственикът има право да си го поиска обратно в 14-дневен срок, ако не го стори, возилото се разкомплектова.

Според Наредбата „излязло от употреба МПС” не е само кола с прекратена регистрация, но и такава, която не е минала годишен технически преглед повече от две години и се намира на улицата или друга територия, общинска собственост.

Целият проект на Наредбата за управление на отпадъците в Хасково е публикуван на сайта на общината – тук.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини