От х:

Днес в x:

Сринаха 3 незаконни ромски къщи, пеленачета обречени на студ


    Хасковската „Дирекция за национален строителен контрол“ срина три ромски къщи и един „салон“ в ромската махала „Република“. Къщите се водят на Акация, но нямат общо със самата улица, където има блокове. Те са изникнали незаконно на гърба на гаражите от лявата страна. Не по-малко от 50 души са оставени на студа, сред които и няколкомесечни бебета. Едно от пеленачетата на 32-годишния съборен Румен Савков Русев вече е с ангина и баща му бързаше към аптеката да му купи предписания антибиотик. От вчера 12-членната ромска фамилия на Русев се помещава в тесен коптор 3 на 2 метра, направен от дъски и етернитови плоскости. 6-те му деца спят едно върху друго да се топлят, а бащата направо на земята, за да има място за жените и децата.
    От срутването са потресени и останалите съседи. Отчасти, защото се опасяват че следващите ще са те, отчасти защото „салонът“ всъщност бил пивницата им – тяхното читалище, за обмен на клюки и социални контакти.

    Разрушаването се е състояло вчера по обяд, а на 16-ти този месец под багерите ще отиде още една къща в близост до бензиностанция Микраж. „Да им изсъхнат ръцете дано, сърца нямат ли, да оставят дечицата на голата земя“, кълнеше разлютена старшата стопанка Минка Станчева. Тя размахваше лист от общината, с който миналата година й обещали настаняване в общинско жилище в Орфей. Сега кметският наместник на Република й казал, че нито ново жилище ще получи, нито ще си запази старото. „Кметът е виновен. Дадоха ни по 20 лв. да гласуваме за него на изборите, а сега ни бута къщите“, ругаеше 32-годишният Румен. „Да ни хване за ****** да гласуваме пак за него“, продължаваше с лютите закани Минка.

    В интерес на истината обаче кметът Иванов се е опитал да спре събарянето на постройките. Един от размахваните документи бе заповед на градоначалника с която се ОТМЕНЯ заповедта за разрушаване на незаконните ромски къщи. Мотивите са смислени и в контекста на Европейската харта за правата на човека - това е единственото жилище на ромската фамилия и предвид незавършилия процес по настаняване в общинско жилище, заповедта за събаряне се отменя. Кметът обаче няма право да отменя заповед на държавата, в случая ДНСК, и логично държавният строителен надзор не се съобразява. ДНСК обаче звучи много отвлечено за ромите, които си го изкарват на местната власт.

    Любопитното в случая е, че никой от тръгналата да отива под багерите махала не спори, че постройките им са незаконни. Не спореше и фамилията на Минка Станчева. Твърдят обаче, че им дали много малко време да се преместят. Предупредили ги в началото на февруари и ги бутнали вчера. Пък и им били обещали общинско жилище, потваряха като в несвяст ромите. „Къде да отидем, чедо, ха кажи, като не сме тук, къде? Незаконно е, знам, ама като кучетата на улицата ли да сме - дечица има“, наваляше жената. Твърди, че била съгласна да си плаща наем като за квартира, само и само да им оставят къщата, докато им дадат общинско жилище.

    В подобни случаи обещанията на циганите са наистина щедри, но почти винаги остават неизпълнени, както показват например акциите на ВиК срещу незаконно свързаните абонати и системното неплащане на вода. Истинският въпрос за съседите от истинската Акация бе защо под багерите не е отишло цялото дере, където всички постройки са незаконни.

    Въпросът е за момента на иначе справедливите действия на държавата. И да беше искал, Контролът надали можеше да избере по-лошо време. Февруари традиционно е най-лютият откъм студ месец в по-меките през последните години зими. Изхвърлянето на бебета на улицата надали ще заслужи симпатиите и на най-надъханите срещу ромското безхаберие хора. Координацията между държавните служби пък е направо абсурдна, най-вече с пълната си липса. Така например 6-те деца на Румен вече се отглеждат в съвсем неподходяща за деца среда, която представлява пряка заплаха за живота и здравето им. И още днес там трябва да са социалните, за да вземат и настанят поне бебоците на подходящи места. Твърде вероятно е обаче Агенция „Закрила на детето“ въобще да не подозира, че има деца в риск, защото акцията на ДНСК се извърши в пълна тайна. Инкогнито продължава и днес - местната шефка на ДНСК така и не вдигна телефона си, за да изясни защо са сринали точно тези къщи, за колко още има в ход такава процедура и кога ще са следващите разрушавания.

    Haskovo.net ще ви държи в течение за развитието на акцията „Багери срещу Махалата“, като изразява готовност да съобщи всяка гледна точка на ангажираните в проблема хора или институции.

    Г. Христов

    Под багерите отидоха 3 къщи, предстои събарянето на поне още 1
    Строителния контрол тръгна точно сега да си влиза в правомощията
    Фамилията на Румен Русев е обречена на студ
    Минка Станчева показва заповед на кмета за отмяна на събарянето
    В единствената стаичка на коптора са 6-те деца и майките им
    Останалите са на улицата, твърди Минка Станчева

    Сринатата пивница
    Децата вече били болни

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (9)

    • 1
      Ее
      еееее
      48 -3
      16:04, 6 фев 2015
      Не стига, че са ги предупредили. Можеха и това да не направят. Тя знае, че е незаконна постройката им и си мисли, че е сън да и се размине. Да крадат на воля ......... и пак са недоволни.
    • 2
      Ее
      еееее
      10 -15
      16:14, 6 фев 2015
      Дали са им по 20лв. - Лъжаааа. От яд и злоба го ка... Виж коментара
    • 3
      Aa
      aaaaa
      48 -1
      16:21, 6 фев 2015
      A dereto koga ste sabarqt samo ot 20 godini se govori za tova che ste stane park kogaaaaaaaaaaaaaaaaaa????????
    • 4
      71
      710397
      42 -3
      16:24, 6 фев 2015
      Всички незаконни къщи трябва да се съборят.А като са гласували за кмета и са вярвали на обещания- да си вземат циганетата и да идат у тях- сигурно има къде да ги приюти....
    • 5
      Хх
      хххххфффф
      46 -3
      16:59, 6 фев 2015
      Като няма къде , да отидат в кметския хотел ол ин клузив за негова сметка
      - те го избират , той ги обича, да се погрижи
    • 6
      !!
      !!!
      21 0
      17:28, 6 фев 2015
      za da gledas dori edno dete ti trqbva da imas vazmojnost da go gledas kato nqmas,nqma da rajdas. balgarite ne mogat edno dete da izgledat pak te celi po deset na sqka ciganka i sicki sa samotni maiki zastoto decata gi nosi starkela.ako nie jiveem nezakonno i ne si plastame smetkite vednaga ni spirat ama te sa s privilegii
    Последни новини