От х:

Днес в x:

12 °C

Беливанов ще следи общината за безплатното саниране

Областните управители ще контролират общините в процедурата за безплатното саниране на панелните блокове  от одобряването на сградите до приключване на проекта. Това стана ясно от днешната среща на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова с граждани в залата на НТС в Хасково. Изискване по програмата е една фирма да санира един блок. „Така ще се даде работа и на малките строителни фирми и ще доведе до икономическо оживление на регионите”, обясни тя. Министърът обясни, че общините имат няколко варианта за избор на фирма-изпълнител – една обществена поръчка с обособени части за всеки блок, отделна процедура за всяка сграда или един изпълнител, който да възлага всеки обект на отделна фирма. Подписването на договора между общината и всяко сдружение на собствениците пък ще става след одобрение от областния управител, като представител на държавата, разясни Павлова. На срещата присъстваха областният управител Добри Беливанов, депутатите Делян Добрев и Евгения Ангелова, както и заместник-кметът на Хасково Нели Станева, която обясни, че в общината има сформирана работна група, която ще подпомага гражданите в процедурата.  

За бъде включена панелката в програмата, е необходимо 100 процента съгласие на собствениците. За регистрация на сдружението на собствениците са достатъчни 67 процента от тях, но за участие в програмата останалите трябва да декларират съгласие за участие. Това може да стане и по пощата – с нотариално заверено пълномощно или съгласие - за хората, които живеят в други градове или в чужбина.

Присъстващите в залата стотици  граждани засипаха Павлова с въпроси – от остъклените тераси, през липсващи и неоткриваеми собственици, до юридическия статут на регистрираното сдружение. „Това сдружение се създава с определена цел – участие в програмата за саниране. То има ограничени пълномощия и не може да се разпорежда със собствеността”, обясни регионалната министърка. Тя допълни, че държавата не се интересува дали отделен собственик на жилище е платил данъци или сметки към Енерго и ВиК. „Това не интересува държавата. Интересува ни единствено да има 100 процента съгласие на всички и осигурен достъп до жилищата”, допълни тя.

Пълен запис от срещата на Лиляна Павлова с граждани в Хасково можете да гледате по телевизия еTVв понеделник след новините.

Тодор Кръшков       

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  34
  34678
  36 -23
  14:11, 31 яну 2015
  Парите не се отпускат от Европа, авсичко се финансира от държавата, това бе заложено в предизборната програма на герб,които изпълниха обещаното
 • 2
  Са
  саниране
  12 -10
  14:25, 31 яну 2015
  пари няма -действайте самият факт че спорим откъде са парите е показателен
 • 3
  Ку
  *** от герб
  21 -16
  16:30, 31 яну 2015
  Целта на герб е да купи гласове по този начин.
 • 4
  Ка
  КАЗАХ
  16 -7
  16:32, 31 яну 2015
  Сега и аз да ви кажа , кауни - з милиона бг лефа ще има за хаскьой , списъка със сградите вече е предаден от баце ви гошу /иванов/ в министерствуту, така че не се "стеснявайте" повече и лягайте с чорапите
 • 5
  55
  5544
  20 -13
  17:17, 31 яну 2015
  Дори да стане санирането което е малко вероятно ако досега сте пла6тали 200 лева данак след санирането 6е пла6ате 260 за6ото 6е се дигне дана4ната оценка на имота ето това е безплатното .
  • 66
   6644
   16 -12
   17:47, 31 яну 2015
   Всявате излишни страхове и пишете глупости.След като се санира сградата всички собственици ще са освободени от данък, а пък такса битови отпадъци от 2016 ще е на количество отпадъци, а не на данъчната оценка. Първо четете, питайте, после пишете тук!

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини