От х:

Днес в x:

Шофьорите в Хасковско с ново оръжие срещу пешеходците-газят ги назад

Войната по пътищата взема все повече жертви

Джигитите в Хасковско добавиха в арсенала си ново средство в „борбата“ срещу пешеходците. Вместо традиционното отнемане на предимство, включително и на пешеходни пътеки, сега ги газят основно назад. Като цяло необезопасения заден ход е на трето място по причини за предизвикване на катастрофи за цялата 2014-та година. Потърпевши на този прийом почти изцяло са само пешеходци.

Във войната по пътищата през 2014-та година са загинали 21 души, сред които едно дете. Катастрофите са се увеличили със 102 спрямо предходната година и са достигнали внушителната бройка от 1248 ПТП-та - по 3-4 на ден. 273 от катастрофите са с пострадали, като освен 21-те убити са ранени още 333-ма души. Ако има добра новина в тази пкасапница, то е че убитите в пътната война са намалели с 5 спрямо 2013-та година.

Увеличават се и катастрофите с материални щети-985 броя с цели 107 повече от предходния период. Водещите причини за инцидентите са несъобразена скорост, комбинирана често с неспазване на дистанция и отнемане предимство на ППС на кръстовище. Тревожонто е че растат ПТП-тата с участието на деца, като ранените малчугани за годината са цели 43-своеобразен рекорд за последните години.

Катастрофите по междуселищната пътна мрежа пък се предизвикват най-вече от неправилно изпреварване и удар в насрещно движещо се ППС. В тази мелачка на ламарина и път винаги има жертва, в доста случаи и повече от 1. В такъв тип инциденти са дадени повечето убити и ранени за 2014-та година. Много са загинали и ранени при смяна на пътната лента, по правило извършвана без даването на мигач-има 3-ма убити на всяко 7-мо ПТП. Интересното е, че най-тежките произшествия са възникнали в интервала между 17 и 19 часа, вместо традиционните сутрешни часове или пък късно през нощта.

За миналата година КАТ-Хасково е установил чудовищните 19155 нарушения на ЗдвП. За тях са наложени 7180 акта и 9844 глоби по фиш. 8083 нови шофьори са се сдобили със свидетелство за правоуправление на МПС. С което общия брой на шофьорите в Хасковско става 132 266 души.

Г.Христов

Едни от най-потърпевши са пешеходците
През годините трайно расте броя на инцидентите заради ход назад
Над 8 хиляди нови водачи са получили книжките си през 2014
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    As
    askuuuu niet
    9 -3
    18:51, 29 яну 2015
    kak moje da davate takiva karvishta,prosto niamam dumi za vas,pone da biahte predupredili
Последни новини