От х:

Днес в x:

Барабанен огън от гранатомети стресира Хасково

Хасковлии се стресираха от учебни стрелби с гранатомет


Поредица остри и силни гърмежи, от „които ти потреперва под лъжичката“ стресираха хасковлии от ранна утрин. Според завалелите сигнали на лични и редакционни телефони, някъде се гърми и то яко, като предположенията бяха повече от холивудски-война, атентат или пък натовско военно учение. Тези, които все пак заложиха на армейска връзка предположиха, че се гърми от полигона в Корен. Въпреки че взривовете оттекваха равномерно из целия град, някои успели да разшифроват първоначалната посока на звука, който, сигурни са те, идвал от юг.

Действителността обаче се оказа точно противоположна. Взривовете идват от север или по-точно от полигона в Добрич. След едногодишно прекъсване заради строителството на АМ Марица в отсечката Хасково-Димитровград, ученията на стрелковия полигон са възстановени. Преди не бе възможно, защото макар Добрич да е встрани от строителната площадка на магистралата, калашникът бие на 1 км и 300 метра и напълно бе възможно заблудени изстрели да направят на решето камионите на строителите на магистралата. Сега обаче рисковия участък е построен.

Затова от днес хасковските армейци се изнесли вкупом за учебния си терен и се отдали на направо сватбарско гърмене и то с гранатомет. Гърмяло се десетки, може би стотици пъти-по пехота, леко и тежко бронирани цели/танк/. Нещо повече, на тренировката били подложени всички от стрелковия състав на хасковския гарнизон, не само гранатометчиците, които иначе са по един в отделение. Армията обаче изисква личния й състав да владее целия набор от стрелкови оръжия на въоръжение в БА, затова всички трябвало поне по 1 път да мине под базуката.

Заради залповете на стотиците кашици, пукотевицата стигнала до Хасково, за което допринесло и ясното и тихо време. След края на занятията с РПГ-то следвали учения на други специализирани групи-картечари, снайперисти и прочие. Не е чудо невиждано, правим това откакто има армия, откровено изненадани от хорския уплах реагираха военните. И не спестиха сарказма си към „хората които не са виждали пушка в живота си“.

Наборната армия бе закрита в края на 2007-ма година и оттогава нараства броя на мъжете, които са склонни да подскочат, когато чуят звук на огнестрелно оръжие.
В момента останалите кадровици/професионалисти са скромните на брой 26 хиляди души/включително административен състав/ и както се шегуват самите армейци- “ние сме като поделение от армията на ловците“.

Г.Христов

Следват занимания на картечарите
За бъдещите български мъже, единственият шанс да видят РПГ освен на картинка, е в дните на отворени врати на местното поделение
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ст
    старшината
    15 -27
    16:19, 28 яну 2015
    Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
  • 2
    Ст
    старшината
    15 -20
    16:21, 28 яну 2015
    Да тее страх да минеш някаде по край тези полигони... Виж коментара
  • 3
    Ст
    старшината
    13 -11
    16:27, 28 яну 2015
    Do vsicki bombeta slujesti vav podelenieto na kenanna,,parkiraite si kolite vav dvora na vaseto podelenie ili kracma,,kakto iskate taka si go naricaite,,,ne parkiraite pred blokovete na jivustite,,zastoto nie zte parkirame tam vav vasite ,,,vie se sestate kade
Последни новини