От х:

Днес в x:

5 °C

ВиК обезглавено заради 6 заплати

Тодор Марков завари обезглавено ВиК

Областното ВиК е буквално обезглавено след края на ерата „Бързев“. В интервала от четвъртък, когато стана ясно че държавното дружество има нов управител, до понеделник, са напуснали 12 души, до един ръководни кадри. Те са били уволнени/съкратени по член от закона, който позволява изплащане на обезщетение от по 6 заплати накуп. Това заяви новият началник на ВиК инж Тодор Марков. Днес той официално встъпи в длъжност, но дори не може да прави справка на финансовото състояние на дружеството, защото я няма главната счетоводителка и заместничката й. „Това е най-притеснителното, защото трябва да подготвим финансовото приключване на годината през март“, коментира видимо притеснен Марков. Нито един от 12-те не си е направил труда да говори с новия шеф или поне да го изчака, за да обсъдят бъдещите му намерения. „Не ги познавам тези хора и не знам мотивите за напускането им. Тук не съм дошъл да уволнявам и разрушавам, а да създавам“, обясни Марков на първата си среща със журналисти.

Каквито и намерения да има, на този етап всичко изглежда невъзможно, понеже дузина отдели са обезглавени и работят на автопилот. При това ключови структури.

Освен главния счетоводител Ж. Ламбова, аут е целия ръководен екип на „Контролен блок“ - Светла Мишева/Т. Тодоров, началникът на „Инкасо“ Мариела Чонкова, началникът на Вик „Район Хасково“ Атанас Димов, както и началникът на „Район селски“ Ж. Чонков. С по 6 заплати са се облажили дори шефовете на отдел „Гараж“ и началник отдел „Транспорт“, както и на „Личен състав“.

Практически от действащите структури незасегнати може би са само аварийните групи. Засега работят по инерция, но тази инерция ще се забави. Ще обявя местата в Бюрото по труда и всеки, който желае да работи и има опит, е добре дошъл при нас, каза инж. Тодор Марков.

Заради неясното финансово състояние на дружеството, новият шеф се извини, че не разполага с точни данни за активите и пасивите. Това което е успял да провери, са по-скоро задълженията на ВиК. Най-големите са към „Басейнова дирекция“ - 1.3 млн. лева от неплатени държавни такси за ползването на водоизточниците. Както е известно, всички природни богатства, сред които и водата, са изключително държавна собственост. 110 хиляди лева са задълженията към доставчиците. На дружеството виси и отдавна теглен банков заем от близо 7 млн лева, който се изплаща кога повече, кога по-малко. От друга страна ВиК си чака 584 хиляди лева от длъжници от обществения сектор. Става дума главно за фирми и предприятия. Точните задължения на битовите абонати не са ясни.

Затова пък новият началник изясни някои неща, които отдавна са предмет на любопитство за външните на системата. Средната заплата във ВиК е 584 лв, работят 441 души. Разбира се, заплатите на ръководните кадри са 2, 3, че и повече пъти от тези на обикновените служители.

Цената на водата може да се свали само с изграждането на нов воден цикъл, категоричен е Марков. Новите ВиК асоциации ще осигурят достъп на дружествата до големи парични ресурси по европейски програми. Досега ВиК не можеше да кандидатства по проекти, бенефициенти можеха да бъдат само общините. Ако се подменят водопроводите и най-вече електрическите помпи, по които единствено се доставя вода за Хасково, разходите ще намалеят, а с това и 3-те лева за кубик, които отвеждат Хасково на първо място в България по цена на водата. Помпите са ключови, защото са стари и харчат много ток, а именно това е най-голямото разходно перо за ВиК. Там, където водата е каптажна/гравитачна, цената е значително по-ниска. Хасково обаче се водоснабдява само чрез ток.

„Поне токът е платен“, намери добра новина в ситуацията Марков. Макар причината едва ли е добра воля, а крайно ефективният начин на Енергото да се разправя с длъжниците, независимо кои.

Състоянието на обезманганителната станция в Ябълково, за която се твърди, че е оставена без персонал и не работи, остана неизяснено. Марков се извини, че за първи работен ден не му е възможно да провери всичко, но обеща лично да се запознае със случая и да информира медиите.

Визитка:
инж. Тодор Марков е роден през 1961-ва година. Работи във ВиК от 1982 до 1984 година като техник в район Хасково. Постъпил веднага след завършването на строителния техникум в Кърджали. После отива да учи висше в София, а след година заминава за Москва, където завършва „Търсене и проучване на полезни изкопаеми“. Излиза със специалност инженер-геолог. Копае кладенци за държавното предприятие Геостройкомплект. Работи в Редки метали, като заедно с екипа му са копаели едни от най-дълбоките кладенци за вода в България. След разпадането на структурата, отива в Областното Пътно, където работи и с бившия и настоящ шеф Радостин Ламбрев и със сменилия го инж. Живко Боговски. Длъжността му е управител „Пътна поддръжка“. После в АБ АД отговаря две години за поддържане на 1066 километра републиканска пътна мрежа в област Хасково, преди да започне работа като началник „Териториално и селищно устройство“ в община Минерални Бани. Работи там около година и тъкмо му увеличават заплатата, когато идва предложението да оглави ВиК.
Не е кадър на ГЕРБ, не е кадър на ДПС, нито на някоя друга политическа партия. Познатите му го определят като технократ и човек на занаята.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (9)

 • 1
  Ми
  мишева
  70 -5
  16:21, 28 яну 2015
  Преди няколко години госпожа Мишева беше откраднала някоя и друга хилядарка,но вместо да отиде при прокурора я издигнаха за началник,като много ценен кадър
 • 2
  Ko
  kontrolen blok
  58 -4
  17:50, 28 яну 2015
  gn markov oshte v na4aloto i po4naha da vi davat greshni imena iziskaite dokumenti i shte se ubedite
 • 3
  Vi
  Vik maistor
  8 -31
  18:24, 30 яну 2015
  Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
 • 4
  Зр
  Зрителя
  28 -16
  22:04, 30 яну 2015
  Ми хайде дайте конкретика де- направи това и това. Например при еди кое си ненужно съоръжение, или спря обезманганителната на Ябълково, или нареди да направят мърсотия на еди кой си за да може да го изгони. Ето ви примери от настоящето във ВиК до вчера ха кажете нещо от днес.
 • 5
  Kr
  Kremi_1422954099
  12 -6
  10:56, 3 фев 2015
  Говори се, че във ВИК се органицира масова стачка против Марков. Някой от дружеството да разкрие повече по този въпрос.

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини