От х:

Днес в x:

Хасковлия покори Килиманджаро, състезава се с масаи

В приятелска прегръдка с масаи

В ново екзотично пътешествие се впусна хасковлията Росен Охеда. След като обиколи 114 държави, той пое към гореща Африка. Поредната серия от приключенската му сага започва на 2 декември миналата година. Авантюристът вече е пропътувал надлъж и нашир Танзания, прекосил е цяла Южна Кения, Уганда. Нагледал се е на най-голямото езеро в Африка - Виктория, откъдето тръгва по дългия си път емблематичната река Нил. Споделя, че най-голямото му предизвикателство в този воаяж е изкачването на връх Килиманджаро, величествено издигащ се на 5895 метра височина. Успява да го изкатери за три дни и да слезе за ден и половина.

Последните 24 часа бяха само катерене, почивах едва три часа. Ръкавиците ми бяха мокри от предишния ден. Измръзнах до мозъка на костите. Болката беше нопоносима. Не бях ял два дни. Тъй като пиехме вода от изворите, разстроих стомаха си. Трябваше да си давам кураж. Повтарях на глас, че ще се справя. Коремът ми стържеше от глад. Нямах вода, беше замръзнала в шишето. Недоспал, с болки в ръцете и главата от недостига на кислород. Но това жестоко изпитание бе възнаградено с най-невероятната гледка, която изгревът ми подари на върха. Неземна красота. Сякаш бях попаднал в друго измерение”, доверява Росен.

Дотук записва осем сафарита. Танзания, Кения и Уганда ще останат в сърцето му с незабравимото докосване до дивата природа. Паметна е и срещата с масаите. Премерват сили - кой ще скочи по-високо. Казва, че за да е по-равностойно, не свалил 7-килограмовата раница.

Изкачва вулкана Сабино, върхът му белязва границите между Конго, Уганда и Руанда. Налага се да използва ескорт заради бунтовете и революционните групировки в Конго, които неведнъж са отвличали хора за откуп или за отмъщение на някое западно правителство. “Любовта към природата ме кара се впускам в и риск”, казва пътешественикът.

Навсякъде по света той пътува с обществен транспорт, колело, моторчета, коли, миниванове, такси, автобуси от праисторическо време. Никакви луксове. Само с мечтата да преброди планетата.

Повече за пътуването му очаквайте през април, когато ще се върне в България. Обеща, че ще разкаже подробно за африканските си приключения.

Росен Охеда е роден в Хавана през 1972 година. Майка му е от Хасково, баща му е кубинец. В 1, 2 и 6 клас учи в българско училище. До 15-тата си година живее и в България, и в Куба. Три години учи астрономия в Москва. Завършва туризъм в Канада. Говори свободно пет езика - български, английски, руски, португалски, испански.

Христина Котларска

На връх Килиманджаро
Кой скача по-високо?
Най-красивият изгрев на връх Килиманджаро
Ескортът на Росен
Оттук започва река Нил
Екваторът

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    Ba
    bai spiro_1421750112
    5 -9
    12:42, 20 яну 2015
    срещата с масаите Мара и Серенгети. Това имена на... Виж коментара
  • 2
    Ba
    bai spiro_1421753807
    1 -1
    13:32, 20 яну 2015
    масаите Мара и Серенгети. Авторката хал хабер си няма от география!
  • 3
    Пе
    Пешо
    20 -1
    14:00, 20 яну 2015
    Евала!!!
  • 4
    Кр
    Крум
    20 -2
    14:19, 20 яну 2015
    браво на човека, така се прави и аз да имах пари щях да обиколя света ама нямам
  • 5
    Не
    Недялкова
    27 -2
    16:07, 20 яну 2015
    Не е само до парите.Има хора с безумно много пари,но приоритетите им са други.А и нямат куража,волята,любознателността,жаждата за знания ,любовта към природата,владеенето на много езици и широката -чиста душа на Росен Охеда.Като съграждани да му пожелаем благополучно завършване на пътешествието и да продължава да ни радва с уникалните си снимки и разкази!
  • 6
    Da
    dass
    3 -9
    16:37, 20 яну 2015
    koyto ima pari shte se razhojda a koyto nqma shte... Виж коментара
Последни новини