От х:

Днес в x:

7 °C

Полковникът отказа грижа, жена прибира сакатия Данчо в дома си

Нарицателният Полковник продължава да кръстосва улиците и не ще да се раздели с тях


Нарицателният хасковлия Илия Трендафилов по прякор Полковника е отказал да подпише декларация, с която ще бъде настанен за лечение и грижа в специализирана институция. За него е било уредено място в дома в Радовец, където се обгрижват хора с психични проблеми, уточниха социалните, които организират традиционната зимна офанзива за спасяване на хасковските бездомници от студовете.

Официално в Хасково сега няма бездомници. Макар да продължава да кръстосва улиците и понякога да спи под открито небе, Полковника си има жилище и живи роднини, които обаче не желаят да се грижат за него. Партизанинът със землянките в двора на болницата Христо Орлинов е върнат при майка си във Въгларово. Кирчо Лъвът за съжаление почина. По улиците може отново да бъде забелязана друсащата се редовно Мариана от Болярово, която не за пръв път бяга от институциите. И тя си има жилище и родители, които обаче не могат да се грижат за нея. Последният пък когато бе открита в безпомощно състояние на пътя, на 13-ти август, социалните поискаха да я настанят принудително в психиатрична болница. Обаче хасковският съд излезе с решение, че несретницата не се нуждае от принудително лечение. В резултат на това тя отново е на улицата, за последно в района около Пощата.

Класическият случай на сакатия Йордан Георгиев пък е разрешен. Но не от институциите, а от милостта на хасковлии. Чепатият безкрак бездомник, който миналата година избяга от Дома в първомайското Езерово, в момента е настанен в частен дом, в който се радва на ежедневни грижи. Приютила го е хасковлийка на средна възраст, която видяла бездомника в момент на оказване на медицинска помощ в местната болница. После го е прибрала в дома си, без да се ползва от разните програми за личен и социален асистент. С нейна помощ се вадят нови документи за самоличност, а мъжът се явил и на ЛКК комисия. Когато излезе нейното решение, държавата ще му отпусне безплатни протези, обяви директорът на хасковските социални Стефан Манахилов. Той не крие изненадата си от настъпила промяна в поведението на сакатия. Далеч по-общителен е, контактен и загърбил своята агресивност, описва го Манахилов, който се съобразява с изричното желание на благодетелката на Йордан да не бъде споменавана. Знае се, че жената е над 50-те и живее сама в собствено жилище в центъра на Хасково. До доказване на противното, мотивите й изглежда са изцяло християнски. Социалните също не са от най-вярващите в безкористността и извършват редовни проверки. Засега всичко е повече от добре.

Що се отнася до Полковника, той към момента оцелява само благодарение на помощта, оказвана от отците на църква „Свети Архангел Михаил“ и най-вече отец Никола. Той го подпомага с храна, подслон, а когато се налага - с пари и помощ и посредничество с институциите. В този храм специално отдавна имат традиция да помагат на бедните и отритнатите. През 2010 година отец Златко спаси от сигурна смърт бездомницата Нефизе, като я измъкна от затрупаната със сняг автобусна спирка и я настани на свои разноски в хотел. Впоследствие социалните настаниха Нефизе в дом, където се намира и в момента. Пак храмът организира мащабната дарителска кампания в подкрепа на сирачето Вики, благодарение на което 10-месечното бебе вече си има нова майка и навлиза в бъдещето като сравнително осигурен човек.

Г. Христов

Безкракия Йордан е спасен от улицата от състрадателна хасковлийка
Йордан вече е различен-комуникативен и приятелски настроен, дивят се социалните
Тази жена няма нужда от лечение според съда
Марияна Павлова продължава да диша лепило из улиците на града
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (17)

  • 1
    Ре
    Редник
    46 -1
    15:41, 20 яну 2015
    Илия Трендафилов е истински полковник от БНА. Жилище няма защото имотната мафия му го взе с измама.
    • Пе
      Петя
      25 -2
      17:01, 20 яну 2015
      Да, точно така и жена и две дъшери има но те не са в Хасково и не се интересуват от него за жалост!
  • 2
    90
    900623
    28 -1
    16:46, 20 яну 2015
    Боже, боже колко мъка има в този свят....
  • 3
    Си
    сина на кмета
    21 -1
    17:13, 20 яну 2015
    Полковника Иля Триандафилов не трябва да се настанява никъде трябва да му се осигури непрекъснатото движение из града той е ЕМБЛЕМА на ДЕМОКРАТИЧНА българия и на града ни Хората са свикнали с него
  • 4
    88
    8890
    22 -2
    18:55, 20 яну 2015
    Моля не забравяйте и ИЧО КАМАТА много има още като тях някой ден предлагам да им се издигне паметник на всички тия кукувци заедно с кирчо лъва,андрей дявола,макето,лудия дончо, лека им пръст на всичките....помислете за това със сигурност ще стои по-добре от баба ягата пред общината.
  • 5
    Ха
    хасковлия
    14 -2
    21:20, 20 яну 2015
    Христов съвсем сериозно предлагам един твой разговор разбира се филмиран с полковника на тема избрана от теб Разговарял съм много пъти с него и имам чувството че той нарочно се прави на изперкал но всъщност говори смислено и задълбочено ако насреща успеят да го хванат на тясно Да знаеш че това ще е интересно за хасковлиии интригуващи а и ще си променят мнението за о з трендафилов
    • Ki
      kiki_1421785233
      2 -4
      22:16, 20 яну 2015
      Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
    • 57
      57577
      4 0
      22:54, 20 яну 2015
      Добра идея!Докато е трезвен говори смислено но пийне ли си започза с фантасмагориите!
  • 6
    Ha
    haskovliq
    2 0
    22:22, 20 яну 2015
    a za ludata stanka zabravihte li,predi nqkolko godini po4ina,i imashe edna drebna rusa jena,kato se razminavash s neq posqga6e da te udari v slabinite i taq se izgubi nqkade!
  • 7
    12
    123
    6 -1
    23:28, 20 яну 2015
    браво Христов хубава статийка приятна за четене с привкус на хепи енд ...
    само да вметна ,че тия хора са поне от минимум 10 години по улиците
    що баш сега се сети за тях? ...или си викаш по добре късно отколкото никога ..
    и вместо само да им нащракаш снимките да беше поне се ПРОБВАЛ да проведеш един разговор с тях ..щеше да разбереш ,че са по с акъла си от теб и мен най- малкото щото знаят как да оцеляват доказали са го не една или две зими ..а ний тепърва трябва да се учим след ,като дойдат и при нас съдия изпълнителите никой читател не е застрахован от среща с тях ..така че да му мислят социалните след като мине безплатното саниране де ще ни настаняват :)
    пс и аз като теб да направя монолога си приятен за четене с тая подробност ,че знам ,че никой няма да го прочете нито пък трогне ..
  • 8
    Mu
    mustaka
    2 -1
    00:07, 21 яну 2015
    angel mustaka i toi e bezdomnik ama za nego nishto ne kazvate toq djambazin
  • 9
    Га
    гаранция
    3 -3
    07:27, 21 яну 2015
    полковника е най големия гужук в града
  • 10
    По
    Полковника
    7 -1
    09:22, 21 яну 2015
    Полковника е култов. Тоя е част от местния колорит, както беше покойния бай Доньо. На бай Доньо даже имаше инициатива да му се прави статуя като почина.
  • 11
    Гр
    гражданин
    2 -1
    10:38, 21 яну 2015
    С право Полковникът не иска да отиде в социално заведение.Видяхте какво се случи с Кирчо.Нашите лекари го излекуваха ,а там където трябваше да се "грижат" за него го убиха.А въгларовският "партизанин" Кирчо още се върти в двора на болницата където има какво да яде.
  • 12
    Ан
    андрешко
    5 -1
    16:09, 21 яну 2015
    Харесвам го пича и колчем го срещна венаги му давам левче той си пийва я ракийка я винце Говорим смислен е не е такъв на какъвто се прави Добре го играе театъра но щом така му харесва така да е Още повече че не е агресивен и на никого не пречи Жив и здрав да е
  • 13
    Ka
    KaKaTi Siika
    3 -1
    11:52, 22 яну 2015
    Полковника няма пари, щото поп Златко не си му дава личната карта.
  • 14
    Ка
    Калина Попова
    1 0
    15:22, 25 яну 2015
    Колко сте жалки всички вие, писачи на коментари. Защо сега се бил сетил журналистът , защо докторите това, защо социалните онова.А вие драги коментиращи, вие какво направихте през всичките тия години поне за един от тия хора.Защо само искате, а никога не давате и защо пишете обвинения към този или онзи , може би за да оправдае собственото си безразличие към чуждата мъка. Истината е че всеки се е скрил зад егоизма си и изявява човечността си само във форумите скрит зад измислени имена и анонимни писания. какво толкова ви засегна тази статия, може би защото журналистът ви напомни колко сте виновни всички вие , заради безсърдечието и бездействието си.

Хороскоп за 07.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Авторитетът, с който се ползвате ще разшири възможностите пред вас в бизнес и професионален план. В реализацията на целите си ще ви се наложи да правите компромиси, но няма да съжалявате. И с право, в замяна ще получите удовлетворяващи ви условия. Някой, с когото имате неизяснени отношения ще поиска обяснение.
07 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще ви въвлекат в спор, към който е по-добре да запазите неутралитет. На по-късен етап това ще ви донесе предимство, за това бъдете далновидни. Добри новини, свързани с бизнеса или службата, или отнасящи се до нова заетост. Домашен ремонт може да погълне от времето ви, но не се противете.
07 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Високите ви изисквания налагат да не спирате в развитието си, в професионален и личен план. Добрите ви контакти ще са ви от полза при търсене на повече информация по интересуващ ви въпрос. Културни интереси ще ви отведат на интересно място, сред хора, споделящи общи вълнения.
07 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще премине без изненади и ще успеете да се подготвите за предстояща изява. Настроението ви ще се подобри и това ще се отрази на всички около вас, ставайки по-добри, усмихнати и услужливи. Пътуванията ще преминат без излишни главоболия и с добри резултати, ако са свързани със срещи и работа.
07 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Обзети сте от ентусиазъм и горите от желания за действие. Добре ще е, ако обедините усилията си с тези на хората около вас. Можете да се надявате на успех следобед, когато имате по-благоприятни шансове да достигнете до цел. Занимават ви и личните проблеми на ваш близък. Може би наистина ще му помогнете.
07 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви доста разнородна и интересна работа днес. Може би ще се наложи да се справяте в ситуация непривична за ежедневните ви занимания и това ще се окаже много полезно за в бъдеще. Ако се реализирате в деловата сфера денят може да ви донесе и перспективна възможност за инвестиции, което в кратък срок ще се отрази много благотворно на материалното ви положение.
07 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Съобразявайки се с обстоятелствата, ще си наложите повече тъпение в общуването с колегите и всички около вас. Прецизността, с която работите ви носи добри резултати и в същото време трупате емоционално и физическо напрежение, което ако не бъде овладяно, може да доведе до нежелани последствия.
07 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Може да се каже, че днес е един от вашите дни. Успехът ви в службата ще бъде нещо естествено днес, като няма да закъснеят и новини за повишения или добри материални и лични печалби. Сякаш сте полетели на ангелски крила. Е, напоследък доста се потрудихте и сега намерете подобаващ начин за веселба и почивка. Няма да ви липсва добра компания от верни другари.
07 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нови развития или непредвидени обстоятелства могат да променят намеренията ви, най-вече в служебен план. Нови срокове, по-спешни задачи или неотложно пътуване ще ускорят темпото. Проявете разбиране и с работата си покажете, че сте над дребните и незаслужаващи внимание нечии капризи.
07 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Когато се чувствате добре и във форма, на всички около вас им е приятно. Настроението и самочувствието ви се нуждаят от оздравяване. Обърнете внимание на онези неща, които ви причиняват болка и ви правят унили. Дистанцирайте дразнителите, починете си от всякакви грижи, потърсете приятни за душата и тялото ви занимания.
07 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Настроението ви днес едва ли ще е върхово, за което няма конкретна причина. За да се разбирате с околните обаче, постарайте се да владеете емоциите си и да не пресичате ентусиазма на хората, които го проявяват. В личен план ще бъдете изненадани от констатация на ваш близък, която доста ще ви накара да се замислите.
07 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Идващите дни ще ви натоварят с отговорности и повече ангажименти. Гледайте днес да си починете, като оставите и на другите да се включат в домашната работа. Децата ще следват своите желания и това ще ви кара да се съобразявате с тях. Повече мислете за здравето си, има какво да промените в режима си на хранене.
07 мар 2021
Последни новини