От х:

Днес в x:

11 °C

Изкупните пунктове за билки два пъти повече

Пунктовете за билки в Хасковски регион са се увеличили с два пъти повече през последните пет години, сочи справката от РИОСВ. Едно от обяснения за това е засиления контрол и строгите мерки, които са извадили бизнеса на светло.Право да предават билки на пунктовете законно имат само тези събирачи, които са със съответното разрешение. То се издава срещу определена такса от съответната община или горско, на чиято територия се събират билетата.

На територията на РИОСВ- Хасково, която отговаря и за Кърджалийска област, функционират 10 пункта за изкупуване на билки. В Хасковски регион те се намират в Симеоновград и местното село Константиново, В Кърджалийско изкупвачите са разположили пунктовете си в областния град, Крумовград, и Момчилград.

На 20-ти януари изтича и крайният срок за отчитане на дейността на билкозаготвителните пунктове през 2014 г.

Съгласно Закона за лечебните растения те представят в Инспекцията обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2014г. билки от лечебни растения и техния произход по позволително, както и за складови наличности.

Подадените в Екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните години показват, че в региона се събират най-много риган, чубрица, лайка, шипка, градински чай, лавандула и липа.

През миналата година най-много е събрана градинска чубрица-15 т., близо по 15 т. са предадените риган и киселец. Лайката, отразена в отчетите на пунктовете е 3,8 т., а така популярния в средите на събирачите липов цвят е 3 тона.

Билкозаготвителите, които не подадат в срок исканата информация или тя съдържа неверни данни, подлежат на санкциониране. За физическите лица глобата е от 100 до 1 000 лева, а за юридическите – имуществени санкции от 300 до 2 500 лева.М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ba
  bai spiro_1421750112
  0 0
  12:30, 20 яну 2015
  Киселец, Манолова, кИселец ! Да беше к.р да ти го набие човек, ама то мозък.
 • 2
  Аа
  аа
  1 0
  22:35, 20 яну 2015
  Само да знаете как циганите метат по улиците липовия цвят - заедно с кучешките ***** и всякакви боклуци. Какъв ти контрол

Хороскоп за 02.03.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
02 мар 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
02 мар 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
02 мар 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
02 мар 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
02 мар 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
02 мар 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
02 мар 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
02 мар 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
02 мар 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
02 мар 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
02 мар 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
02 мар 2021
Последни новини