От х:

Днес в x:

Изкупните пунктове за билки два пъти повече

Пунктовете за билки в Хасковски регион са се увеличили с два пъти повече през последните пет години, сочи справката от РИОСВ. Едно от обяснения за това е засиления контрол и строгите мерки, които са извадили бизнеса на светло.Право да предават билки на пунктовете законно имат само тези събирачи, които са със съответното разрешение. То се издава срещу определена такса от съответната община или горско, на чиято територия се събират билетата.

На територията на РИОСВ- Хасково, която отговаря и за Кърджалийска област, функционират 10 пункта за изкупуване на билки. В Хасковски регион те се намират в Симеоновград и местното село Константиново, В Кърджалийско изкупвачите са разположили пунктовете си в областния град, Крумовград, и Момчилград.

На 20-ти януари изтича и крайният срок за отчитане на дейността на билкозаготвителните пунктове през 2014 г.

Съгласно Закона за лечебните растения те представят в Инспекцията обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2014г. билки от лечебни растения и техния произход по позволително, както и за складови наличности.

Подадените в Екоинспекцията справки за реализирани количества билки през последните години показват, че в региона се събират най-много риган, чубрица, лайка, шипка, градински чай, лавандула и липа.

През миналата година най-много е събрана градинска чубрица-15 т., близо по 15 т. са предадените риган и киселец. Лайката, отразена в отчетите на пунктовете е 3,8 т., а така популярния в средите на събирачите липов цвят е 3 тона.

Билкозаготвителите, които не подадат в срок исканата информация или тя съдържа неверни данни, подлежат на санкциониране. За физическите лица глобата е от 100 до 1 000 лева, а за юридическите – имуществени санкции от 300 до 2 500 лева.



М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Ba
    bai spiro_1421750112
    0 0
    12:30, 20 яну 2015
    Киселец, Манолова, кИселец ! Да беше к.р да ти го набие човек, ама то мозък.
  • 2
    Аа
    аа
    1 0
    22:35, 20 яну 2015
    Само да знаете как циганите метат по улиците липовия цвят - заедно с кучешките ***** и всякакви боклуци. Какъв ти контрол
Последни новини