От х:

Днес в x:

Парижката полиция арестува скандален комик

Парижката полиция арестува оспорвания френски комик Диодоне във връзка с разследване по подозрение в "защита на тероризма" след атентатите, разтърсили страната.
В понеделник френското правосъдие започна разследване по повод изявление на 46-годишния Диодоне, вече осъждан за антисемитски изказвания, предаде АФП, цитирана от БТА.

Комикът заяви: "Чувствам се като Шарли Кулибали", обединявайки по този начин името на джихадиста Амеди Кулибали, убил четирима евреи в супермаркет в Париж, с лозунга "Аз съм Шарли", подет от милиони демонстранти във Франция и по света, протестиращи вече седмица срещу тероризма.

46-годишният Диодоне Мбала е с баща камерунец и майка французойка. Той е известен с измисления от него специфичен поздрав с изпъната надолу ръка, за който критиците му твърдят, че е огледална имитация на поздрава на нацистите.
Мбала твърди, че жестът изразява антиционистките му възгледи и съпротивата му срещу обществената система, но не и антисемитизъм.

През 2009 г. комикът се яви на изборите за Европейски парламент заедно с крайнодесните начело на собствено движение, наречено "Антиционистка листа".

Междувременно тази сутрин, седмица след кървавия атентат срещу редакцията на "Шарли Ебдо", в Париж излезе новият брой на сатиричния седмичник. На първата страница е изобразен пророкът Мохамед, облечен в бяло и просълзен, държащ лозунг "Аз съм Шарли". На карикатурата има надпис "Всичко е простено" - помирителна формулировка, различна от често жестокия хумор на седмичника.

Новият брой стигна тираж от 3 милиона, вместо обичайните 60 хиляди броя.

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Дв
    Двоен стандарт
    1 0
    16:59, 14 яну 2015
    За едни комици медал, за други затвор ...
Последни новини