От х:

Днес в x:

Удължават срока за ягодите в Испания, търсят младото

Заради недостатъчен брой кандидати, срокът за набиране на хора за бране на ягоди в Испания се удължава с 5 дни, а възрастовата граница на ягодоберачите слиза до 20 години. Това съобщават от Дирекция Бюро по труда във връзка с офертата за 350 берачи на червения плод в провинция Уелва, Испания. Срокът изтичаше в 15 часа днес, но сега се удължава до 14 часа във вторник, 13-ти януари.

Нещо повече, работодателят променя досегашните си изисквания за жени на възраст от 25 до 45 години, като първата граница слиза на 20, а втората на 42 г. За разлика от предишни сезони, този път не е задължително писане на автобиография, а за кандидатстване е достатъчно просто заявление подадено до Бюрата по труда по места. Ягодоберачи се набират от цялата страна, но досега Хасково осигуряваше голямата част от контингента. Преди два сезона дори борсата в НТС препълни сградата с мераклии. Работодателя осигурява транспорта и спането, както и храната макар за нея работника да си плаща.
Това обаче което не се променя и всъщност е същото отпреди 6 години, когато бе първата оферта, е заплащането. То е фиксирано на 38 евро на ден и поне на теория месечното възнаграждение може да достигне до 1100 евро-повече отколкото в България взимат дори IT-специалистите, посочват в някои съобщения до медиите организаторите на набора. За разлика от компютърните спецове обаче, тук образование не се изисква, нито език въпреки работата в чужбина. Само опит в селското стопанство.

Много от възползвалите се от офертата обаче оспорват посочената месечна заплата, като настояват че е доста по-малка, макар, както признават, да се плаща редовно. Цифра над 1000 евро наистина трудно може да се достигне, на фона на обещанието на работодателя за 40-часова работна седмица/5х8 часа н.д./. При 21 работни дни на месец обаче крайното възнаграждение става точно 798 евро, а за повече вероятно ще е необходимо и работа през почивните дни, която поне на теория-се плаща двойно.

Датата за интервюто с кандидатите остава непроменена-15-ти февруари в Пловдив

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Rr
    rrr
    4 -1
    17:31, 8 яну 2015
    ne se hvashtaite na toq h*y . 1000 i kolko evro ako e mnogo hubava rabota she si q rabotqt ispancite .. !!!! znam kakva e rabotata ako iskate da mizerstvate i da vi se e0be maikata ot rabota za 30 40 evro na den ... otiwaite
  • 2
    77
    7777
    3 -2
    18:15, 8 яну 2015
    И на мен ми се приядоха 20 годишни ягодкииии
Последни новини