От х:

Днес в x:

Мъж е опитал да подпали Джумая джамия

31-годишен мъж е направил опит да подпали Джумая джамия в Пловдив, става ясно от съобщение на Окръжната прокуратура в града.

Опитът за палеж е направен рано тази сутрин, като мъжът е полял дограмата на главния мюсюлмански храм в Пловдив със запалителна течност, запалил я е и избягал. Пламъците са били потушени от охранител, а извършителят е заловен по-късно на бензиностанция в Пловдив. От прокуратурата посочват, че мъжът, който е на 31 години и е български гражданин, е задържан след кражба на гориво, с което възнамерявал да повтори опита си за палеж на джамията.

Срещу него вече се води бързо производство - повдигнати са му обвинения за опит за палеж на имущество на значителна стойност, което е с историческа и художествена стойност, а също така и за кражба на гориво.

В хода на разследването са разпитани множество свидетели и са назначени комплексна съдебно-психиатрична и психологична, пожаро-техническа и оценителна експертизи. Обвиняемият е задържан за 72 часа, като предстои прокуратурата да поиска от пловдивския окръжен съд той да бъде оставен в ареста за постоянно.

Мъжът е бил осъждан през 2005 и 2006 г. за хулиганство и причиняване на средна телесна повреда, като вече е изтърпял ефективно наказанията за тези престъпления. През септември 2014 г. е бил осъден на първа инстанция на 4.5 години лишаване от свобода за изнасилване и блудство, като към момента тази присъда не е влязла в сила.

Най-тежкото предвидено от закона наказание за престъпленията, в които сега е обвинен, е лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини