От х:

Днес в x:

Рекордна глоба за смайваща корупция - 772 млн. долара

Френската "Алстом" (Alstom), една от най-големите енергийни и транспортни компании на страната, ще плати рекордните 772.3 милиона долара и ще признае вината си по обвинение в САЩ, че е използвала десетки милиони долари за подкупване на правителствени служители по света.

Подкупите са били маскирани зад имената на фиктивни консултанти, които всъщност са били наемани за подкупване на официални лица в Индонезия, Саудитска Арабия, Египет, Тайван и Бахамските острови.

Схемата е действала около 11 години и чрез раздаването на над 75 милиона долара "Алстом" е получила поръчки за 4 милиарда долара, се казва в съобщението на Министерството на правосъдието на САЩ. В хода на измамата са фалшифицирани и счетоводни документи.

"Това е смайващо с мащаба, дързостта и последиците си по цял свят", коментира Джеймс Коул, зам.-министър на правосъдието на САЩ.

Извънсъдебното споразумение с французите включва и най-голямата глоба срещу компания за нарушаване на законите за корупционна дейност в чужбина. "Алстом" не само не е съобщила доброволно, че нейни служители са престъпвали закона, но и не е сътрудничила на следствието.

Сега освен признанието на централата пред федерален съд в Кънектикът, същото сториха и поделенията в Швейцария и САЩ.

Министерството на правосъдието на САЩ дава и примери за това, че в "Алстом" са знаели много добре, че се върши незаконна дейност. През 2003г., например, служителка във финансовия отдел информира ръководителя на проект, че не може да одобри фактура за консултант, тъй като реално той не е свършил никаква работа. Отговорът от него е да спре да изпраща подобни електронни съобщения, "освен ако не иска няколко души да попаднат в затвора" и я инструтира за унищожи всички имейли по тази тема.

Също в понеделник двама служители на "Алстом" бяха обвинени във Великобритания от Службата за тежки измами, че са подкупвали публични служители между 2002г. и 2012г.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини