От х:

Днес в x:

Почна голямото украсяване от Никулден до Йордановден

Коледният базар днес се радваше на посетители

Един от малкото сухи дни напоследък масово изкара хасковлии на центъра в опит да дадат старт на голямото украсяване за Коледа. Според една от най-разпространените версии на традицията, коледната елха се поставя на Никулден и се държи до Йордановден, като на 7-ми декември вече би трябвало да грее в светлини и блести от играчки. В действителност пазаруването на коледни дръвчета върви вяло, оплакват се хасковските търговци, които се надяват в следващите дни разсадниците им най-накрая да получат по-солидни поръчки. Тези които вече имаха елха пък започнаха мисия украса, само за да открият, че дори и неразточителния й вариант струва между 3 и 5 пъти повече от самата елха.

Естествените дръвчета вървят към 20-тина лева, апартаментски размер, като за по-дълбоките джобове имаше и по-големи елхи. Що се отнася до играчките пък има толкова цени колкото и играчки, но едни от най-популярните струват 3-4 лв бройката, като по-нестандартните украси и по-пищните гирлянди са доста повече. Ако трябва да се прави пълна декорация с лампички и светещ Дядо Коледа, украсата спокойно прескача 50 лв, като цифрата расте пропорционално на размера на елхата. Това е при условие, че се почва от нулата. Повечето съграждани днес обаче явно имаха по-напреднал старт и съгласно традицията търсеха само по 1 нова играчка, която да добавят към миналогодишната украса. Подмяната на счупените украшения не влиза в сметката.

Макар че коледната елха е един от най-популярните християнски обичаи, в действителност аурата му е от предхристиянски времена. Още древните германци масово украсявали вечнозелените дръвчета, за да отпразнуват дара на светлината в най-късия ден на годината-21-ви декември. Любопитното е, че старите, включително и някои съвременни обичаи изрично указват, че само и единствено бащата трябва да украсява коледната елха, а другите дори нямат право да я виждат до раздаването на подаръците. Може би и затова днес по центъра основните посетители на базара бяха татковци с деца. И докато по-практичната половина от семейството трезво пресмяташе коледното счетоводство, то за техните придружители разходката бе началото на голямото коледно „искам”. Малките големи хора бързо се бяха сетили, че желанията от Дядо Коледа са едно, но мама и тати винаги могат да бъдат изнудени да са на положението на добрия старец. Умилителният рекет на семейния бюджет вървеше с подкупващи усмивки, а при нужда и с нажалени муцунки, до пълната капитулация на родителското тяло. За щастие на едни и нещастие на други, удовлетворяването на детските желания вървеше на принципа малки деца-малки играчки. Изключение за всички възрасти бяха куклите на Дядо Коледа, с еленчета или без, но с неизменния чувал с подаръци на гърба.

Г.Христов

Разходките обикновено бяха с цел украсяване на коледното дръвче

Непазаруващите пък просто се наслаждаваха на един от малкото сухи дни напоследък
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Пр
    празника
    6 0
    19:11, 8 дек 2014
    като искате настроение в Хасково сетете се да предлагате и нещо за ядене. някакви коледни сладки, захарни бастуни, червени ябълки, печени кестени .... червено вино ..... и чак тогава ще дойде вече така желаното коледно настроение. Ама не знам дали ще могат да пускат касови бележки тия всичките дребни търговци.Простете им го според мен в името на коледното настроение ...
    Освен това чух днес че в София обявяват награда за най добра украса. Какво пречи в Хасково общината също да обяви такава награда? за коледното настроение трябва всички заедно да се погрижим.Хайде хора, живи сме все пак, нека да си направим празника :)

Случаен виц

Последни новини