От х:

Днес в x:

Бял полицай застреля невъоръжен чернокож в Аризона

Полицай застреля 34-годишен невъоръжен чернокож в град Финикс, щата Аризона, вземайки го за търговец на наркотици.
Полицията във Финикс посочи в комюнике, че инцидентът станал на 2 декември, когато полицаят се опитал да задържи Ръмейн Брисбън, баща на четири деца и да провери съдържанието на джобовете му заради евентуална сделка за наркотици пред денонощен магазин, съобщиха БТА и bTV.

Брисбън се опитал да избяга, отказал да се подчини на заповедите на 30-годишния полицай, чието име не се съобщава, но се уточнява, че има 7-годишен стаж.

34-годишният заподозрян се опитал да бръкне в джоба си, при което полицаят решил, че той ще извади пистолит и открил стрелба. Ръмейн Брисбън бил улучен два пъти в гърдите и починал на място. В последствие се установило, че той е имал само хапчета в джоба си.

След обиск на автомобила на убития, полицията открила марихуана и автоматичен пистолет.

Вчера стотици афроамериканци излязоха по улиците на Финикс на протест срещу полицейския произвол. Те настояват да бъде съобщено името на офицера, разстрелял Брисбън и да бъде изправен пред съда.

Инцидентът стана на фона на вълна от протести, свързани с убийствата на други двама невъоръжени чернокожи от полицаи при подобни обстоятелства. И в двата случая униформените избегнаха наказание.

Демонстрации с искания за защита на демокрацията, за равноправие и справедливост имаше във Вашингтон, Ню Йорк, Денвър, Детройт, Минеаполис и Чикаго.

В Ню Йорк протестиращите се събраха на Таймс скуеър, откъдето преминаха по една от улиците в Манхатън и блокираха Бруклинския мост. Няколко хиляди демонстранти размахваха плакати с надписи "Расизмът убива" и "Нашата демокрация не може да диша", и скандираха "Няма правосъдие, няма мир".

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио, който пое поста през януари с обещанието да подобри отношенията между малцинствата и полицията, заяви на пресконференция, че хилядите патрулиращи полицаи в града ще преминат засилено повторно обучение.

Демократката Хилари Клинтън, вероятна кандидатка за президентските избори през 2016 г., призова вчера за реформа на наказателната система и на полицейските методи, предаде Франс прес. Клинтън изрази съжаление, че чернокожите са по-често задържани и претърсвани от полицията, обвинявани и осъждани на по-дълги присъди отколкото белите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини