От х:

Днес в x:

Докараха Коледа в Хасково, циганите се възползваха

Коледната Елха грейна в Центъра, съпроводена с празнична заря


Коледа пристигна в Хасково с пищна заря и атрактивно „запалване“ на коледната елха. Хасково грейна в светлини за да ознаменува встъпването в най-празничния и светъл за християните месец, в който се е родил Спасителя. Концерт на ансамбъл Южняче и други детски прояви задържаха учудващо много граждани, за отвратителното време в центъра на града. В унисон с тържеството на момента, грейнаха и гирляндите от лампички по централните улици, които поне според 3-годишната Мая, са точно като в приказния свят на Снежанка. Вероятно за него е обяснявал татко й, защото Дядо Коледа липсваше като персонаж в тази приказка.

Дядо Коледа обаче напомни за себе си като се появи на градския площад за радост поне на майките с дечурлига, които избухнаха в аплаузи. Тези, които бяха пропуснали писъмцето до добрия старец в нарочната кутия в хасковската поща, побързаха да помолят лично какво да има под коледната им елха. Някои бяха прекалено конкретни-компютър, детски автомобил, други предлагаха широки граници за подарък, маркирани от изискването да бъде на всяка цена „голям и червен“. Най-миличко прозвуча желанието на 6-годишно момченце прошепнато на майка му : „тате да се върне от чужбина“. Спорно е дали точно българският вариант на Дядо Коледа трябва да се моли за подобни желания, понеже нашенския старец май сбъдва най-вече заминаванията в чужбина. По последни данни зад граница има 2 млн и 200 хиляди сънародници и текучеството продължава. Може пък нещата да се променят.

Едно нещо не изглежда способно да се промени-нахалството на едно малцинство, което иска да припечелва от всеки празник. Роми и ромчета се разгърнаха за просия по централния площад и съседните му улици и създадоха усещането за „пълна цигания“ както се изрази компания, представили се като гости на града. Други натрапници пък навираха в лицата на минувачите памук шекер и прочие панаирджийски дивотии от съмнително качество, от което често пъти се завършва в Инфекциозно отделение. Играчки гаражно или в по-добрия случай китайско производство, претендираха на нашите 5, 10 или повече лева. Касови бележки не се издаваха, макар че се търсят като наследство от бабите продаващи яйца и мляко на пазара, собствено производство, за да оцелеят въпреки мизерните пенсии.

На ромите не им се налагаше и да се молят за нещо – и без молби държавният Коледа им е приготвил подаръците на държавните помощи и през следващата година.

Г.Христов

Както си му е редът, пристигна и Дядо Коледа
За радост и удоволствие на малчуганите
Които увековечиха момента
Ансамбъл Южняче радваше малката публика
Търговците не пропуснаха да влязат в храма на празника
Някои все пак предлагаха нещо за парите ни, други просто ги искаха скрити в сенките на площада
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (12)

  • 1
    Yu
    yudlag13
    49 -1
    20:53, 4 дек 2014
    браво, Георги!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ц***** е точното название!!
    • Ri
      riko_1417719441
      7 -1
      20:55, 4 дек 2014
      ааа..виж как си энаеш гьола!
  • 2
    01
    010775
    36 -1
    21:08, 4 дек 2014
    Съвсем точно казано, на всички ни писна от циганите и техните права и свободия ...не знам къде спят полицията и социалните и защо не им търсят отговорност затова че мъкнат малки бебета по улиците на просия и защо притесняват хората с непрекъснатото си мрънкане ..
    • Ек
      ЕКСЧЕНГЕ
      16 -3
      09:10, 5 дек 2014
      Работа на ОБЩИНСА ПОЛИЦИЯ е да контролира тия нарушения на общ.ред,ама полицаите от Общ.пол.са с работно време до 17.30ч.като чиновници с първа кат.труд и се командват от ЦИГАНСКИЯТ кмет Г.Иванов,така че не очаквайте циганията да свърши.Напротив още повече ще рецидивира защото те,манагалите го избраха тоя...
  • 3
    Az
    AZ_1417726141
    9 -1
    22:47, 4 дек 2014
    Писамце ??? Май трябва да се върнем във втори клас, пак, господа журналисти
  • 4
    Би
    Бивш хасковлия
    9 -7
    23:40, 4 дек 2014
    По така изнесената новина смея да твърдя , че е било доста красиво и хубаво :) !!! Но не мисля , че трябва да се нападат и обвиняват хората , които са решили да продават играчки точно в този момента. Лично аз мисля , че всеки гледа как да изкара някой лев все пак и празници идват мисля , че това е нормално (като изключим нередностите). Не може така и няма те правото да хокате така тези продавачи при положение , че не знаете в какво финансово състояние се намират те. Не мисля , че са пречили на някого тези продавачи на играчки. Говоря за ПРОДАВАЧИ ТЕ НА ИГРАЧКА !!!
    • Ек
      ЕКСЧЕНГЕ
      6 -2
      09:19, 5 дек 2014
      Ти като си бивш Х-я по добре коментирай нещата там където живееш сега,защото неможеш да коментираш живота в БУСМАНЦИ след като живееш в Хамерика,а ако си мислиш че другаде нарушителите на общ.ред и закона не ги наказват нещо си се объркал.Та ставаше въпрос за ЦИГАНИЯТА де...
    • Би
      Бивш хасковлия
      0 0
      22:50, 5 дек 2014
      ти въобще разбираш ли това което съм написал или си като децата в 2,3 клас които четат и не разбират мисли преди да пишеш ;)
  • 5
    Би
    Бивш хасковлия
    6 -6
    23:42, 4 дек 2014
    Защото по вашата логика може да се изкара , че и вие сте пречили на хората с вашите снимки без тяхно разрешение ;) !!!
  • 6
    Gr
    gragdanka
    8 -1
    10:24, 5 дек 2014
    като ги гледам тия хубави дечица ,сърцето ми се свива !Дали след 10-15 години няма да се изгубят съвсем .И да останат само прошляците на площада!
  • 7
    Би
    бивш граничар
    5 0
    11:54, 5 дек 2014
    циганите отново са страшно нахални защото няма тояга за тях!
  • 8
    At
    ataka
    1 -1
    18:45, 5 дек 2014
    Коментарът е заменен с този текст от редакторите заради обидно,расистко или нецензурно съдържание!
Последни новини