От х:

Днес в x:

Мохамед стана най-популярното момчешко име във Великобритания

Мохамед оглави класацията на най-популярните имена, с които родителите във Великобритания кръщават новородените си момчета през тази година, съобщава британският сайт "Бейби център". Изданието отбелязва, че традиционно арабското име оглавява списъка, който няколко години е бил доминиран от класически английски имена.

През тази година името се изкачва с 27 позиции в класацията на стоте най-често използвани и изпреварва традиционните Оливър и Джак и библейските Ноа и Якоб, за които остават следващите места. В тазгодишния топ 100 за пръв път се появяват и арабските имена Омар, Али и Ибрахим. Сред мъжките имена, отбелязали най-голям "скок", са Теди, което се е придвижило с 27 места напред, както и Рори и Адам, съответно с 26 и 21 места.

При момичетата – най-много британски родители са кръстили дъщерите си София, а традиционните имена Емили, Лили, Оливия и Амелия са следващите в топ 5. Най-голямо изкачване в класацията отбелязват Мариам с 59 позиции, Сара (32) и Флоранс и Белла с по 26. Арабското име Нур попада за пръв път в списъка на най-използваните, като застава директно на 29-о място.

Сайтът отбелязва влиянието на знаменитостите и на филмовите герои върху избора на обикновените британци. Така например името Ерик, което създателят на риалитито X-factor Саймън Кауъл избра за сина си, започва да се използва с 341% по-често тази година. По примера на Гуен Стефани и Бионсе много британци кръщават децата си Аполо или Блу.

Филмът "Игрите на глада" явно вдъхновява британците, тъй като имената Гейл, Ефи и Примроуз се появяват за пръв път в класацията. През тази година много двойки избират за момичетата си името Елза, както се казва героинята от анимацията на Дисни "Замръзналото кралство".

Друга тенденция е предпочитането на прякорите пред традиционните дълги имена. Така при момичетата Лоти се предпочита вместо оригиналното име Шарлот, Лекси и Роузи – вместо Алексис и Розалинд, а при момчетата съкращенията Алфи и Арчи изместват традиционните имена Алфред и Арчибалд.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ня
    Няма свят
    1 0
    17:21, 2 дек 2014
    Тоя свят върви надолу! Кралицата явно остарява!
  • 2
    Су
    СУСАМФРАНСИСКО
    5 0
    11:25, 3 дек 2014
    Кралската институция от сто и педесет години е превзета от евреи и няма нищо общо с английския народ и християнските ценности...
  • 3
    Шв
    ШВАРЦЕНЕГЪР
    1 0
    20:18, 3 дек 2014
    Муха кацнала на мед...мухамед...мамут...маймуна...шебек
Последни новини