От х:

Днес в x:

Син вместо дъщеря: родители обвиняват медици в Пловдив, че са подменили бебето им

Родители от Пловдивско обвиняват медици, че са подменили бебето им. Лекарите го записали момче, а впоследствие се оказало момиче.

Пред bTV бащата Сандо Александров разказа какво се е случило:

На 17 карам жената да ражда, докторите казаха, че ще роди сутринта, роди на 18 събота. Излиза докторката и каза "честито, имате мъжко", сложили гривни на майката и бебето. Събрахме роднини да празнуваме, защото първото е момиче и аз се радвам на второто, че е момче. След два дни ме викат да припозная детето (родителите нямат сключен граждански брак), питат как ще се казва, казвам Асен, това е мъжки род", обяснява бащата.

Майката, която все още е в Родилно отделение, обясни, че попитала докторката какъв е полът на бебето и тя ѝ казала, че е момче. Сложили им гривни за мъжко бебе, чак след два дни разбрала, че е момиче. "Ще правим ДНК тест и ако не е нашето, ще си го върнем", обясни родилката.

Според д-р Христо Кунчев, началник на родилното отделение, случаят е неприятен, но успокояващото е, че бебето е жив и здраво. По думите му хората, които са водили раждането, са били преуморени:

Може да се сбърка, когато пъпната връв понякога остане между крачетата на бебето и имитира тестиси. Ако жената кърви или има спешен случай в родилна зала, може да се обърка. Казва се момче, показва се. Ако акушерката сгреши, тази грешка се предава по веригата нагоре, тъй като бебето се повива и му се слагат гривните, както се е случило, коментира лекарят и каза, че на семейството е бил предложен кръвен генетичен тест за доказване на бащинство, но бащата е отказал.

Според бащата на новороденото е било нормално да откажат, защото се съмняват, че в болницата могат да подменят резултатите от теста. Още повече, че им съобщили, че е момиче едва след два дни, "а не след час-два или на другия ден". Д-р Христов репликира, че подобни съмнения са абсурдни.

Техническа грешка нарече недоразумението акушерката, която е израждала бебето. Стоянка Христова е с над 40 години стаж и по думите ѝ досега не е имала подобен случай:

Аз го израждам, аз връзвам пъпа, просто техническа грешка. Пъпната връв, когато е между краката, и като го вземам, може да се обърка, за първи път ми се случва да се объркам. На всеки му се случва да е изморен. Първото нещо, на което трябва да се радват е, че е живо и здраво детето, полът не е толкова важен, каза сестра Христова.

По думите на старшата на отделението Флора Димитрова "в никакъв случай не може да става дума за зла умисъл".

Това е техническа грешка, която е моментално констатирана и поправена, няма никакво съмнение за замяна на бебето, защото в продължение на 90 часа са се родили само момичета. Няма откъде да го вземем това момче, за да заменим", категорична бе тя.

Началникът на отделението д-р Кунчев каза още, че за момента майката не трябва да бъде изписана, защото трябва да кърми бебето. По думите му детето ще бъде изписано, когато дойдат от Агенция за закрила на детето, за да му се даде ЕГН, и когато бъде припознато.

Междувременно семейството е подало жалба в прокуратурата. Очаква се оттам да бъде назначен ДНК тест, за да бъде потвърдено, че те са биологичните родители на момиченцето.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини