От х:

Днес в x:

Смирненски закле родителите си във въздържание

Ученици увещават родители и минувачи да захвърлят цигарите


Учениците от Смирненски заклеха родителите си във въздържание от вредния навик на тютюнопушенето. В Международния ден без тютюнев дим, петокласници призоваха мама и татко да отрежат порока на този ден и всеки ден. Съгласно традицията, днес всеки пушач трябва да зареже цигарите. Надеждата на децата е това да стане завинаги, за да живеят в един по-чист и очевидно по-добре ухаещ свят. Посланието бе изпратено в небето с 12 огромни балона, пуснати от двора на училището. Дори и да бъдат намерени от други родители, надеждата е детската клетва да докосне сърцата им и да я предадат нататък.

В заветът има по-голям смисъл отколкото може би мъниците съзнават и който съзнателно е пренебрегван от родителите им пушачи. България заема четвърто място в света по потребление на цигари. Доказано е, че пушенето убива повече хора отколкото алкохола, пътно-транспортните произшествия и СПИН, взети заедно. От него в България пряко или косвено умират 12 хиляди души. Въпреки това пушачите не намаляват, а според някои данни са близо 2/3 от всички пълнолетни хасковлии. Напоследък в графата все повече влизат и непълнолетни.

Случайно или не, децата на Смирненски насочиха призива си и към своите учители, на които раздадоха специално изработени календарчета с призив срещу пушенето.
Да не остане намекът неразбран, табла с илюстрации на вредата от цигарите изпъстриха и двата входа на школото.
Мероприятията са проект "Стоп! Замисли се, преди цигара да запалиш ти", с който учениците от "Смирненски" участват в Националния ученически конкурс „Проектът на нашия клас – за живот без тютюн”.

Г.Христов

Сред увещаваните влизаха и учителите
За пропуснатите от личния контакт имаше агиттабла на входовете

Накрая призивът полетя в небето
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

Последни новини