От х:

Днес в x:

Земеделецът със 100-те кила хероин: Не съм докосвал наркотика

Сребрю Сребрев (вляво) и синът му Михаил в съдебната зала

Хасковският окръжен съд определи постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража” за двамата земеделци от Свиленград – бащата Сребрю Сребрев и сина му Михаил Сребрев. Двамата бяха задържани преди дни в района на свиленградското село Щит в близост до турската граница с рекордното количество 112.320 кг хероин, оценени за нуждите на съдопроизводството на над 13 млн. лв.

190-те пакета с хероин били скрити сред храсталаците в силно пресечена местност в близост до нивата на двамата земеделци, което според разследващите им е служело за прикритие.

В днешното съдебно заседание за определяне на мярката за неотклонение адвокатът на обвиняемите Веско Георгиев направи блестяща пледоария, в която оспори заключенията на прокуратурата. Според данните от разследването бащата Сребрю Сребрев въобще не се е докосвал до чувалите с дрогата. Бил е задържан на десетина метра от тях. Синът Михаил пък не се отдалечавал от трактора си, с който орял нивата им в близост.

Днешните полицаи не четат старите книги, но поне филми да гледат как се правят тези неща”, разпалено пледира адвокатът. “Защо не са го оставили да се приближи, да ги пипне, да видят какво ще ги прави и къде ще ги отнесе, а са му скочили веднага да го задържат?”, попита юристът. По думите му сега само може да се предполага бил ли е съпричастен Сребрю към трафика на дрога. “Но 100 кила хероин са сериозно нещо. Това не е работа на всеки. Сребрю е човек без контакти, който се блъска по цял ден на нивата. Ако беше го взел този хероин, какво щеше да го прави? Да си тори нивата ли?”

Съдебното досие на Сребрю Сребрев – с излежана тежка присъда за убийство зад гърба си обаче наклони везните.

Имам чувството, че Сребрю се е оказал най-удобният човек на тази пътека, водеща към чувалите с хероина. Ами ако не беше той на пътеката? Ако беше някоя учителка по музика? Това какво щяхме да правим”, иронично попита адвокатът.

Съдията Тошка Иванова обаче кредитира показанията на свидетелите – всичките полицаи. В деня на операцията – 11 ноември, те наблюдавали района. Сутринта забелязали баща и син да идват с джип, огледали терена, но според свидетелите видели колата на Гранична полиция и се върнали в селото. По обяснението на адвоката това било нормално – първо се оглежда дали трактора може да влезе в нивата, после се идва с тежката техника. Двамата се върнали на мястото около 11.30 часа, малко след това станало задържането. Според полицаите обаче когато двамата пристигнали в селото, изглеждали доста притеснени.

Не съм докоснал наркотика. Не мога да разбера как ме обвиняват в трафик, като не съм го пипнал. Ако трябваше да пренасям 100 кила, сам ли щях да отида? Аз съм болен човек, краката едва ме държат, как ме виждате да мъкна 100 кила? Госпожо съдия, спрях на 10 метра от чувалите, когато ме задържаха, не съм ги пипал изобщо. В какво ме обвиняват? По-добре направо смъртна присъда, отколкото да ми дадете там 5-10 години”. Това заяви пред съда Сребрю Сребрев в правото си на последна дума.

Синът му Михаил Сребрев пък заяви, че не се отдалечавал на метър от трактора.

Решението на хасковския окръжен съд ще бъде обжалвано пред апелативния в Пловдив, потвърди адвокатът Веско Георгиев.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини