От х:

Днес в x:

Десетки арестувани в Испания за нагласени общински търгове

51 души са арестувани в Испания при антикорупционна операция срещу нагласени търгове на общинско и регионално ниво за близо 250 млн. евро.
Аферата е засегнала общински съветници и чиновници от управляващата консервативна Народна партия, както и от опозиционната Социалистическа партия, а също шефове на фирми, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

И двете партии обявиха, че замразяват членството на заподозрените.

Корупционната мрежа е обхващала редица кметства и автономни области, включително Мадрид, Мурсия, Валенсия и Леон, се казва в изявление на отдела за борба с корупцията на испанската прокуратура.

Разследването се води от юни по подозрения в редица престъпления, включително пране на пари, корупция и злоупотреба със служебно положение.

Сред задържаните е бившият номер две на регионалното консервативно правителство на Мадрид Франсиско Гранадос, който е бил и генерален секретар на управляващата Народна партия в областта.

Според последното месечно социологическо проучване корупцията е на второ място сред темите, които най-много безпокоят испанците, след безработицата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини