От х:

Днес в x:

Москва проверява за екзекутиран от ИД руснак (видео)

Посолството на Русия в Сирия проверява съобщения, че бойци на "Ислямска държава" (ИД) са екзекутирали руснака Сергей Горбунов. ИД пусна нов запис с Джон Кантли.
Информацията за Горбунов бе публикувана в руски медии, които се позовават на "Ню Йорк таймс". ТАСС цитира източник от дипломатическата мисия, предаде БТА.

Горбунов е бил застрелян тази пролет в град Ракка от бойци на "Ислямска държава", след като руското правителство е отказало да плати откуп на похитителите, писа на 25 октомври "Ню Йорк таймс".
Според разследване на автора Рукмини Калимачи парите са били основният им мотив. Видеозапис с "наказанието" на Горбунов е показан на други заложници, за да бъдат сплашени.

Информацията на американското издание засега не е потвърдена от други източници, отбелязват "Комерсант" и Нюзру.

Последният видеозапис с Горбунов бе публикуван от ислямистите през октомври 2013 г. Кадрите показват как пленникът чете текст, в който моли властите на Сирия и Русия да го разменят чрез Международния комитет на Червения кръст срещу поданика на Саудитска Арабия Халед Сулейман, задържан от сирийските власти в град Хама, допълва "Комерсант".

От края на 2012 г. насам въоръжените бунтовници са отвлекли в Сирия най-малко 23 чужденци; петима заложници са екзекутирани, а трима остават в плен. Сред тях има и руски гражданин - Константин Журавльов, пътешественик от Томск. Руското външно министерство неведнъж заяви, че работи за освобождаването му. Засега обаче няма резултат.

Междувременно "Ислямска държава" разпространи нов видеозапис с британския журналист Джон Кантли, направен на място, за което се твърди, че е обсаденият сирийски град Кобане, пише "Гардиън".

Видеозаписът се различава от предишните с 43-годишния британски фоторепортер. Този път той е на открито, като зад гърба му се вижда градски пейзаж и не стои зад бюро, облечен в оранжев комбинезон.

Журналистът, който е държан в плен вече повече от две години, казва, че хълмист терен зад него е територията на Турция, която граничи със сирийската област, в която се намира Кобане, и че вижда в далечината веещото се турско знаме.

Видеозаписът от 5 минути и 30 секунди започва с кадри на град в развалини, съдържащи разяснение, че са направени от самолет на групировката.

Кантли спокойно заявява, че силите на "Ислямска държава" са навлезли дълбоко в сърцето на Кобане, където те се бият с кюрдски милиции, и че сега контролират източния и южния сектор на града.

Той споменава скорошни съобщения в медиите и коментари на представител на Пентагона във връзка с боевете за града и посочва, че от мястото, на което се намира в момента, могат да се видят обширни части от града.

"Мога дори да видя как турското знаме се вее зад мен и всичко, което видях тук в град Кобане са муджахидини (на Ислямска държава)", казва той.

Видеозаписът е разпространен два дни след публикуването на друг, в който Кантли казва, че пленници са били изтезавани чрез мъчението симулиране на удавяне, защото се опитали да избягат, посочва "Гардиън".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини