От х:

Днес в x:

Подменят моста - убиец край Винево с 1.4 млн лева

Новият мост вече се строи..

Мостът-убиец край хасковското село Винево ще бъде подменен с три пъти по-голям, до края на ноември. С 1.4 млн лева от комисията по Бедствия аварии и катастрофи към МС се прави изцяло ново съоръжение, на мястото на вече разрушения напълно стар мост, заради който на 25-ти април смъртта си намериха семейство от 4-ма души, с 4-годишно дете. В нощта на 24 срещу 25-ти кърджалийската фамилия тръгнала да се връща от село Винево, когато 5 метрова кална вълна образувала се заради водосбор след проливни дъждове, помела колата им от моста и я изхвърлила в реката. Всички в автомобила се удавиха, а телата им бяха открити дни по-късно, някои в близкия язовир. Калната вълна разрушила моста, който веднага бе затворен за експлоатация. По мнението на експертите-именно старото и тясно съоръжение е било затлачено от кал и дървета и спомогнало за събиране на вода, която в дъждовете тръгнала неспасяемо по тясното корито и помела моста, за нещастие на семейство Рамадан.

От хасковската община Минерални незабавно кандидатства за средства за нов мост, които правителството им отпусна през лятото. Първите строителни работи започнаха в края на август. Река Виневска, известна също и като Демерджи дере е отклонена от течението си и вече са поставени трегерите на новото съоръжение. То е с дължина 17 метра и високо 6, с много по-широко платно. Ще бъде разширен и пътя за моста. Въпреки 6-месечния срок, от общината се зарекоха съоръжението да бъде пуснато в експлоатация предсрочно, до края на ноември. Мостът е единствената връзка на Винево и съседните му три села към съседната Кърджалийска област, където много от местните жители имали роднини.

Новият мост ще бъде много по сигурен обеща техническият ръководител на строежа Иван Иванов. „Проектантът е предвидил допълнителен водоскок ФИ 1500, което да поеме повече вода при аварийни ситуации. И в двете посоки на потока и оттока се прави корекция на дъното на реката, обясни техническия ръководител. Освен че коритото ще бъде уширено, река Виневска ще бъде снабдена с допълнителни диги.

Най-трагичното е, че за опасното състояние на стария мост се е знаело отдавна, а първите постъпки за ремонт били направени още през 2012-та година, обясни кметът на село Винево Фикрет Иса. „Преди да стане трагедията имахме 2 проекта от Община Минерални Бани направени и поради липса на средства, отговора ни беше така- поради липса на средства не можехме да започнем да ремонтираме моста“
След смъртта на 4-ма души обаче пари се намериха.

Повече подробности вижте в репортажа на Мария Ламбова по еТВ в емисията от 16-ти октомври

Г.Христов

А течението на реката е отклонено за да се разшири коритото

Как изглеждаше моста в зловещата сутрин на 25-ти април

Колата в която намериха смъртта си семейство с 4-годишно дете
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    Wr
    wrrr
    4 0
    16:59, 17 окт 2014
    Sled dij laculka . si4ko e taka w bg. No za tiq pari tam moji da se napravqt 10 mostta i poveche !!!!!!
  • 2
    Ер
    ерол
    1 0
    22:42, 17 окт 2014
    Какво стана с моста между Бориславци и Малки Воден и там имаше жертви ?
Последни новини