От х:

Днес в x:

16 °C

Мост на Леонардо да Винчи издържа тестовете 500 години по-късно

Знаем, че Леонардо да Вични е бил гений, изпреварил времето си, но дори и той едва ли е можел да предположи, че съвременните инженери ще се дивят на творенията му цели 500 години по-късно. Инженери от Масачузетския технологичен институт анализирали мост, проектиран от да Винчи през 1502. Предназначен за Султан Баязид II, владетел на Османската империя, огромният мост трябвало да свърже Истанбул със съседния град Галата.

В крайна сметка проектът на да Винчи не бил използван, но екип от университета старателно моделирал дизайна и установил, че е жизнеспособен от структурна гледна точка – истински подвиг, като се има предвид, че щял да бъде най-дългия мост в света по онова време.

Разчитайки на оцелели документи и познанията си за строителните материали и методи в онези години, учените открили, че 280-метровият мост би останал стабилен.

Инженерите изработили макет в мащаб 1:500, за да го подложат на тестове. В крайна сметка моделът се оказал с дължина 81 см.

Една от най-впечатляващите характеристики на моста е, че не са предвидени никакви крепежни елементи или хоросан за съединяване на блоковете.

Мостът разчита единствено на компресия.

Вместо да следва съвременните тенденции при мостовете с полукръгли сводове, за които биха били нужни множество колони по цялото протежение – да Винчи заложил на една-единствена огромна арка.

Тя трябвало да е достатъчно голяма, за да позволи на лодките да преминават под нея, докато същевременно трябвало и да е достатъчно издържлива, особено на странични движения. За да противодейства на тези движения, да Винчи предвидил поставянето на подпори от двата края на моста

Да Винчи добавил и допълнителни стабилизиращи средства срещу земетресения, които често удряли региона. Тестовете с макета доказали, че те също биха сработили идеално.

Материалите и строителните методи в наши дни означават, че сега съществуват по-добри дизайни, но инженерингът на моста на да Винчи подчертава гениалността му.

Макетът бил разработен на база малка скица, открита в записките на да Винчи, но никой не знае колко време е отнело на учения да я направи. Възможно е изключително интелигентният дизайн да е резултат от едва няколкоминутна работа.

Източник: sciencealert.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В отлично настроение сте днес и с желание за приключения. Ще ви привличат предизвикателствата на планината, загадъчните хора и невидимото. Не се дразнете на околните, ако са на различна вълна. Не влизайте в конфликти и не критикувайте хората около вас. Вгледайте се и в техните желания и настроения.
25 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще горите от желания за плътски и духовни удоволствия. Няма да ви липсва енергия за да си ги доставите. Настроението ви споделят и тези, които са около вас. Мнозина ще предприемат пътуване, което ще бъде все с цел развлечения. Дайте воля на желанията си, защото от утре ви очаква напрегнато ежедневие и сега е момента за пълно разтоварване.
25 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
25 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
С каквото и да решите да се занимавате днес, старайте се да овладявате чувствата си и не допускайте те да ви пречат в общуването с околните. Само така ще останете удовлетворени от себе си и от онова, което вършите. Човек от обкръжението ви ще ви помоли за нещо, с което бихте могли да му помогнете, не му отказвайте подкрепата си.
25 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Разбирателството ви с хората около вас не е израз само на доброто ви възпитание, а и на вътрешната хармония, към която се стремите. Тя привлича към вас доброто и това се забелязва. Развитието на личен въпрос ще ви донесе повече положителни емоции, които има с кого да споделите.
25 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви е приповдигнато, независимо че се занимавате с обичайните дейности. Интимните приключения ви карат да забравите дребните неприятности. Усетът ви към перспективни проекти може да се обади и да ви тласне в грандиозно начинание.
25 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В прекрасно настроение сте и успявате да го предадете и на близките си. Някои от вас, които до скоро са били завладяни от меланхолия, най-сетне я преодоляват и отново се радват на завидно добър тонус. Заслуга за това има и благоприятното развитие на важно за вас начинание, от което до голяма степен зависи и бъдещето ви.
25 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Каквито и задачи да ви очакват днес, няма да бъдете извинени, ако отсъства вниманието ви към партньора и близките ви. Много от решенията ви подлежат на обсъждане, или поне тези, които касаят тях, за това бъдете търпеливи и не се гневете, ако срещнете неразбиране. По-често си давайте сметка за очакванията, които имат към вас.
25 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Предстои ви напредък в личен план. Той ще се отрази добре на самочувствието ви и ще ви превърне в желани събеседници. Не допускайте хора от обкръжение ви да се намесват в личното ви пространство. Сами можете да вземате решенията си, нямате нужда от подобни съветници.
25 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Направете деня си спокоен, не го помрачавайте с тревожни мисли. Настроението ви ще бъде добро, ако забравите за служебните си проблеми. По-ведро се отнасяйте към нещата от живота, предстоят ви още толкова задачи, които не бихте могли да свършите, ако си хабите нервите за всяка подробност.
25 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако имате неотложна работа, свършете я, но като цяло денят не е подходящ за работа. От доста време обмисляте пътуване и сега е момента да осъществите този си замисъл. При всички случаи ще се разтоварите и ще се заредите с енергия.
25 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Нуждаете се от уединение. Останете сами със себе си и помислете къде бъркате във взаимоотношенията си с околните. Помислете доколко си заслужава прекомерната заетост и напрежение. С готовност се отзовавате на нуждите на вашите близки. Така или иначе те не могат без вас, но все пак не се самозабравяйте и опитайте да разберете и тяхната гледна точка
25 май 2020
Последни новини