От х:

Днес в x:

Доказано: Кенгурата в хасковския зоокът са отровени умишлено

Кенгурата бяха млади и в процес на размножаване когато отровителството ги застигнало

Отпадна и последната въпросителна около мистериозната смърт на хасковските кенгура в Зоопарка. Днес излязоха лабораторните проби на фуража, с който са били хранени животните и анализът е категоричен, че в него не е имало токсини, дори в минимални количества. Същевременно тъканния анализ, взет от умрелите три кенгура, показва много висока интоксикация с Ацетил холин естеразни инхибитори, което доказва, че животните са отровени, при това умишлено, коментира управителят на хасковския зоопарк Валентин Ахтаров. Човекът заяви своята позиция веднага след смъртта на животинките на 12-ти и 13-ти септемри. В първия ден внезапно се гътнало мъжкото кенгуру, а на втория го последвали женската с 3-месечното бебе. Първоначалните заключения бяха отравяне с пестициди, поети в особено големи размери и подозренията паднаха върху храната, още повече, че гранулираният фураж, с който животните са били хранени, се използва само за тях. Изследването в лабораториите на Тракийския университет в Стара Загора обаче обориха тази теза.

Остава открит въпросът какъв е източникът на този токсин и откъде се е взел в такива огромни количества. Справка в специализираните сайтове посочва възможни източници. Един от тях е така наречения ботулинов токсин, който макар и познат като една от най-силните отрови в историята на човечеството, намира широко приложение в съвременната козметика и медицина. Поемането му може да блокира веществото Ацетилхолин, което се счита за главният невротрансмитер във всички автономни ганглии. Блокирането води съответно до парализа и смърт. Източникът на такъв ефект може и да е естествен - съдържа се в семето на така наречение калабарски боб faba calabarica, който се счита за необратим инактиватор на Ацетил холина.

С изкуствен или естествен произход, в Зоопарка още нямат представа как отровата е достигнала до животинките. Едно от възможните обяснения, дадено от Ахтаров е, че е подхвърлена от хора, с които гъмжал Кенана по време на провеждащия се по това време хасковски панаир. А кенгурата, освен специализирания фураж и обичайната люцерна, много обичали и хляб, чийто източник може да бъде само човекът. Що се отнася до другата част от менюто - люцерната, изследване не е правено, защото с нея са хранени още куп бозайници в зоопарка, на които нищо им няма.

Прокуратурата е сезирана още миналия месец, но разследването се води срещу неизвестен извършител с много малка вероятност той да бъде намерен. Същевременно зоопаркът няма пари за наемане на нова охрана. Припомняме, че пак заради подхвърлена отвън храна, преди година и половина се задуши до смърт един от хасковските щрауси. За разлика от него обаче, кенгурата много трудно ще могат да бъдат заменени, защото не са предпочитан вид за българските зоопаркове и няма откъде да бъдат заети или разменени.

Г.Христов

За Ахтаров няма съмнение, че животните са отровени умишлено и отвън
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини