От х:

Днес в x:

Мор от гъби в Хасковско: 1 починал, 18 натровени

Въпреки усилията на лекарите от ОАИЛ, баба Станка не могла да бъде спасена

Мор от гъби коси хората от региона. Само за последния месец през хасковското Спешно са преминали 18 души с натравяния от гъби, потвърди началникът на отделението д-р Димитър Кючуков. Някои са били с така наречените иритативни отравяния и са се разминали само с повръщания и диария, но много са и с тежки полиорганни увреждания, преведени в тежко състояние в пловдивската токсикология. Последният случай е от тази събота и е завършил със смъртта на 81-годишната баба Станка Тонева от Харманли. Тя починала два дни по-късно в хасковското интензивно въпреки отчаяните опити на лекарите да я спасят. Съпругът и Тоньо Тонев също е натровен, но в ОАИЛ успели временно да стабилизират състоянието му, до превеждането му този понеделник в Пловдив. Въпреки че според завеждащия отделението д-р Добри Петков, резултатите на дядото са били много лоши. 

Харманлийското семейство е било ударени от неизвестен отровен вид гъби, които дядо Тоньо набрал от двора на къщата си. Това е станало в събота и още същия ден семейството е било повалено. При приемането в хасковското интензивно баба Станка вече е била с необратимо увреден черен дроб и започнал отказ на бъбреци и други органи. Нищо не е могло да се направи. Хасковските лекари пък се видели в чудо при опита си бързо да транспортират засегнатите до токсикология. Към края на миналата седмица се оказало че в клиниката по отравяния в Пловдив нямало свободни места. 6 души берели душа, много други били в тежко състояние.

Имаме един пациент, с толкова лоши показания, че според лабораторните изследвания, трябва да е мъртъв, но все още се държи, споделиха от Токсикологията в Пловдив. Не уточниха дали става дума за дядо Тоньо, който към настоящият момент все още бил жив, потвърди проф. Янко Илиев от УМБАЛ „Св. Георги“. Другият хасковлия от петък е в стабилно състояние.
Всички 12 легла на клиниката по токсикология са пълни, като има готовност за разкриване на поне още 3, а при нужда и 5 места за лежащо болни. Повечето от лежащите са натровени от гъби. За съжаление, през последните 10-на дни, само там, вече са починали 5-ма души от Южна България.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини