От х:

Днес в x:

Вместо събиране на гъбарска среща, в Райново раздадоха топла гъбена чорба благотворително

    По това време на годината по принцип село Райново се оглася от глъчка и се разнася аромат на гъби навсякъде. Гъбари от целия регион се събират на традиционна среща. Берат гъби, споделят познания и тънкости по хобито си и готвят най-вкусните гъбени ястия.

    Районът е с един от най-големите горски масиви в Хасковска област и е прочут с наличието на много видове гъби, включително и трюфели.

    Тази година обаче ситуацията е по-различна. Заради мерките по разпространението на коронавирусната инфекция и ограниченията за отстояние, събиране няма да има, казва секретарят на читалище „Марица -2008“ Митко Желязков.

    Ограниченията са на определена територия да има по метър и половина отстояние от човек до човек, а интересът към това събитие от любителите на гъби е голям-идват и опитни гъбари, и млади семейства с децата си, които искат да се научат да разпознават видовете. Ако се съберем повече хора, няма как да изберем кой да участва в събора и кой не, за да спазваме мерките. Затова решихме тази година да отпадне събирането и общото бране. За сметка на това обаче решихме, да отбележим гъбарското време с благотворителност, казва Митко Желязков.

    Но традициите са, за да се спазват и няма как райновци да пропуснат и тази година да не замирише на гъби от тяхното село, та чак до Димитровград.

    Затова Митко Желязков и двете негови помощнички-Мария и Пенка запретват ръкави и се захващат да готвят гъбена чорба още от сутринта. Тя е за възрастните хора, самотноживеещите и социално слабите от селото, казва председателят на читалищното настоятелство Мария Тонева, докато разбърква уханната смес от два вида гъби-манатарка и печурка.

    Жените споделят с охота рецептата:

    Задушават се гъбите в мазнина, след тях се слага лукът. Изчаква се да изври водата, която са пуснали гъбите, докато останат на мазнина. Тогава се добавя пащърнак, малко червено цвекло на кубчета и се добавя отново вода. Оставя се супата да къкри. Слага се фиде и след това се подправя с черен пипер, сол. Прави се застройка от яйце и кисело мляко. Когато гъбената чорба е готова се поръсва обилно с наситнен магданоз.

    По обяд гозбата вече е готова и групата от читалище „Марица-2008“ потегля към домовете на хората с купичките чорба.

    Най-напред гъбена супа доставят на най-възрастната жена в селото -90 -годишната баба Желязка. На благодетелите си възрастната жена пожелава здраве с благодарност за вниманието.

    И макар без събиране на живо за поредната обмяна на опит тазигодина, запалените гъбари не са забравени от читалищния секретар. За тях има организиран в началото на ноември уебинар по темата “Природощадящи земеделски практики. Създаване на трюфелни плантации“.

    В него като лектори ще участват председателят на Националния съюз на българските ловци на трюфели д-р Иван Калоянов, който ще запознае гъбарите с нормативната уредба по предстоящото приемане на Закона за трюфелите и Тодор Тодоров, който е председател на Асоциацията на българските производители на култивиран трюфел, който пък ще представи на заинтересованите в детайли начина на създаването на трюфелните плантации и перспективата им на развитие. Митко Желязков ще участва също като лектор в онлайн събитието. Неговата задача е да запознае аудиторията с възможностите за финансиране по Европейските програми.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    Последни новини