От х:

Днес в x:

Осмянка по Райновски: традиции в модерни времена

    Осмянка по Райновски. Това не е само вкусна гозба. Това си е цял ритуал и начин да се пазят традициите, свързани с това време на годината.

    В село Райново и в края на тази година показаха, че тук тачат обичаите и ги съхраняват живи. Но в днешните модерни и трудни време това се оказва доста сложно. Въпреки това обаче от местното читалище „Марица 2008“ все намират начин те да достигнат до хората.

    Обичайно всяка година през зимата в селото се прави осмянка. Това е традиционна манджа от свинско и във времето около Коледа и преди посрещането на новата година е събирала приятели, близки и гости около трапезата. Тази година обаче осмянката беше виртуална. Заради ковид мерките подготовката и готвенето бяха излъчени през страницата на читалището в социалните мрежи. Част от гозбата беше раздадена на семейства с деца от селото, в които родителите са останали без работа през тази година.

    За първи път осмянката е приготвена от прасе, купено от месарница. Оказало се, че никой в Райново, а и от околните села вече не гледа прасе в двора си и заради сериозните изисквания и заради болестта Африканска чума,  разказва читалищният секретар Митко Желязков.

    „Навремето като се е кажело отиваме на осмянка, това означавало, че ще се коли прасето. Това се случвало задължително след като мине Коледният пост-около 27-28 декември. След постенето се минава на блажно. В нашето село единият от основните поминъци е бил каменоделството. Мъжете целогодишно са били на кариерата и по това време на годината-зимата наблягали на по-силната храна, на  месото за повече енергия. Затова и на прасетата в дворовете си са обръщали специално внимание и ги гледали хубаво. Прасето трябвало да бъде добре охранено, да е голямо с много подкожна мас. Претопената мас използвали не само за готвене, но от нея правели и сапун. А месото разделяли на различни парчета и част от него правели на пуски, луканки, сушеници-това са начините за съхранение на месото до пролетта, докато станат агнетата за Гергьовден. Най-добрите майстори в региона на сушените и кълцаните меса са хората от Ябълково и околните села. И до днес там са майсторите“, припомня Митко Желязков.

    Председателят на читалищното настоятелство Мария Иванова допълва, че в село Райново осмянката  била върха на кулинарията през зимата. В тяхната осмянка, която е всъщност гърдите с част от корема на прасето, има малко подправки и се вари. Водата се оцежда и след това с дървена лъжица месото се оптрива по съда докато стане на тънки конци. Сервира се с чесън и оцет. Вкусно е и когато се сложи върху предварително сготвено кисело зеле с червен пипер.

    Красимира Славова
     

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Бр
      Браво
      17 -2
      15:08, 31 дек 2021
      Нещо истинско!
    • 2
      Их
      ИХ
      13 -3
      16:42, 31 дек 2021
      Няма по вкусно месо от свинското.В това се убедих,вече 30 години съм готвач.
    Последни новини